Fagyott metánból álló dűnéket talált a NASA a Plútón

űrkutatás
2018 június 01., 05:06
comments 32

A Science magazinban publikálták azt a kutatást, mely szerint sokkal dinamikusabb a bolygóból törpebolygóvá visszaminősített Plútón az élet, mint korábban gondolták - írja a BBC. Eddig úgy vélték, a Plútó légköre túl vékony ahhoz, hogy a Föld sivatagjaihoz hasonló körülmények jöhessenek létre, de a NASA űrhajója által készített képek alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy fagyott metánból álló dűnék borítják a törpebolygó egy részét. A képek 2015 júliusában készültek a NASA Új Horizont elnevezésű programjában, az űrhajó közel egy évtizednyi, a naprendszerben tett utazás után került megfelelő közelségbe a törpebolygóhoz. A dűnés területet a kutatók Sputnik Planitiának nevezik, és úgy vélik, valóban fagyott metán látható a felvételeken. Egészen idáig úgy vélték, a Plútó légköre túl vékony ahhoz, hogy ilyen körülmények létrejöhessenek a törpebolygón.

photo_camera Fotó: NASA/JHUAPL/SwRI


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.