Pedagógusnap alkalmából díjazta a kormány a szélsőjobboldal történészét

2018 június 1., péntek 10:32

„A gyerekek harmonikus személyiségformálásában kiemelkedő munkáért” Németh László-díjat kapott Takaró Mihály irodalomtörténész. Ezt Kásler Miklós emberminiszter adta át pedagógusnap alkalmából.

Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Takaró Mihály magyartanár és irodalomtörténész, aki korábban még a Jobbik rendezvényein lépett fel, de az elmúlt években már a közmédia és az Echo TV vendégeként lehet vele találkozni. Specialitása a két világháború közti irodalom, azon belül is Wass Albert, Nyirő József és Tormay Cécile. Őket természetesen nagyon nagyra tartja, ellenben Petri Györgyről kijelentette, hogy szerinte a pokolra jutott, Spiró Györgyöt pedig csak ímmel-ámmál nevezné embernek. (Alighanem a Györgyökkel lehet valami baja.)

De nem csak az irodalom területén aktív, rendszeresen tart előadásokat Horthy Miklós érdemeiről, illetve a szabadkőművesség és a trianoni tragédia közti rejtett kapcsolatot is feltárta. 

Takaró 2014-ben is kapott már egy állami díjat, akkor Kásler elődjétől, Balog Zoltántól, és ráadásul pont azzal a Kertész Imrével egyidőben, akinek magyarságáról olyan tanulságos gondolatokat fogalmazott meg korábban.