Letette az esküt a spanyolok új, szocialista miniszterelnöke

politika
2018 június 02., 09:01
comments 147

Sánchez és Rajoy
photo_camera Sánchez és Rajoy Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

Letette hivatali esküjét Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök szombaton VI. Fülöp király előtt, a Madrid melletti Zarzuela-palotában.

 Az eseményen a hagyományoknak megfelelően jelen volt a távozó miniszterelnök, a pénteken leváltott Mariano Rajoy is. Perdo Sánchez szocialista kormányfő beiktatási ünnepségén - először a spanyol demokrácia négy évtizedes történetében - hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát pénteken választotta kormányfővé a parlament azzal, hogy megvonta a bizalmat konzervatív néppárti elődjétől.

A bizalmatlansági indítványt a szocialista parlamenti frakció terjesztette be, miután a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A Néppárt fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (mintegy 78 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá.

 Pedro Sánchez az első kormányfő Spanyolországban, aki bizalmi szavazással került a miniszterelnöki posztra, ahogy abban is az első, hogy nem parlamenti képviselő, mert mandátumát 2016 őszén visszaadta.

Az aktussal több éves ásítozás ér véget, Rajoy ugyanis mégis saját támogatói szerint is minden karizmáról mentes, sótlan alak volt.

(via MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.