Nők ezreinek nem lesz szüksége kemoterápiára a mellrákból való felépüléshez

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: BARKSDALE AIR FORCE BASE

Az Egyesült Államokban mintegy 123 ezer, Nagy-Britanniában nagyjából 23 ezer nőt diagnosztizálnak a mellrák leggyakoribb típusával évente. Egy friss precíziós gyógyszerészeti kutatás szerint az időben diagnosztizált nőknek alig egyharmadának lesz szüksége kemoterápiára a betegségből való felépüléshez.

A Harvard Orvosi Karának docense, Harold Burstein a Guardiannak számolt be a kutatás eredményeiről és erősítette meg, hogy az új kezelési módszerrel nők ezrei mentesülhetnek majd a kemoterápia mellékhatásaitól (hányás, émelygés, fáradtság, hajhullás stb.). 

A kutatók a mellrák egyik gyakori típusa, a  hormon-receptor-pozitív, HER2-negatív emlőrák előfordulását vizsgálták. Több mint 10 ezer, 18 és 75 közötti nőt vizsgáltak meg, aki ilyen betegség korai stádiumában szenved vagy szenvedett, és azt figyelték, hogy milyen kezelésnél mekkora esélye van vagy volt annak, hogy a daganatos megbetegedés 10 éven belül visszatérjen. 

A kutatók szövettani vizsgálatnak vetették alá a tumorok génállományát, és azt találták, hogy sok esetben a kemoterápia és az endokrin terápia (hormonterápia)  együttes alkalmazása nem garantálja nagyobb arányban a betegség hosszútávú visszaszorítását, mint a személyre szabott hormonterápia egyedüli alkalmazása. A kutatók szerint a jövőben csak a legkockázatosabb esetekben lesz szükség arra, hogy mindenképpen kemoterápiát alkalmazzanak az emlőrák gyógyításához. 

A szövettani elemzések segítenek majd eligazítani abban, hogy adott páciens esetében hatékony a kemoterápia, vagy nincs rá szükség. Joseph Sparano, a New York-i Albert Einstein Rákkutató Központ klinikai kutatója szerint a leggyakoribb mellrákban szenvedő nők 70 százaléka mentesülhet a kemoterápia alól, - jelenleg nagyjából minden második esetben alkalmaznak ilyen kezelést -, és várhatóan csak 30 százalék esetében lesz igazolható, hogy a kemoterápia segít a betegség visszaszorításában. (Guardian)  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.