Nők ezreinek nem lesz szüksége kemoterápiára a mellrákból való felépüléshez

egészség
2018 június 03., 14:18
comments 59
photo_camera Fotó: BARKSDALE AIR FORCE BASE

Az Egyesült Államokban mintegy 123 ezer, Nagy-Britanniában nagyjából 23 ezer nőt diagnosztizálnak a mellrák leggyakoribb típusával évente. Egy friss precíziós gyógyszerészeti kutatás szerint az időben diagnosztizált nőknek alig egyharmadának lesz szüksége kemoterápiára a betegségből való felépüléshez.

A Harvard Orvosi Karának docense, Harold Burstein a Guardiannak számolt be a kutatás eredményeiről és erősítette meg, hogy az új kezelési módszerrel nők ezrei mentesülhetnek majd a kemoterápia mellékhatásaitól (hányás, émelygés, fáradtság, hajhullás stb.). 

A kutatók a mellrák egyik gyakori típusa, a  hormon-receptor-pozitív, HER2-negatív emlőrák előfordulását vizsgálták. Több mint 10 ezer, 18 és 75 közötti nőt vizsgáltak meg, aki ilyen betegség korai stádiumában szenved vagy szenvedett, és azt figyelték, hogy milyen kezelésnél mekkora esélye van vagy volt annak, hogy a daganatos megbetegedés 10 éven belül visszatérjen. 

A kutatók szövettani vizsgálatnak vetették alá a tumorok génállományát, és azt találták, hogy sok esetben a kemoterápia és az endokrin terápia (hormonterápia)  együttes alkalmazása nem garantálja nagyobb arányban a betegség hosszútávú visszaszorítását, mint a személyre szabott hormonterápia egyedüli alkalmazása. A kutatók szerint a jövőben csak a legkockázatosabb esetekben lesz szükség arra, hogy mindenképpen kemoterápiát alkalmazzanak az emlőrák gyógyításához. 

A szövettani elemzések segítenek majd eligazítani abban, hogy adott páciens esetében hatékony a kemoterápia, vagy nincs rá szükség. Joseph Sparano, a New York-i Albert Einstein Rákkutató Központ klinikai kutatója szerint a leggyakoribb mellrákban szenvedő nők 70 százaléka mentesülhet a kemoterápia alól, - jelenleg nagyjából minden második esetben alkalmaznak ilyen kezelést -, és várhatóan csak 30 százalék esetében lesz igazolható, hogy a kemoterápia segít a betegség visszaszorításában. (Guardian)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.