A volt olasz belügyminiszter nem szeretné, ha Olaszország Magyarországhoz hasonlítana a bevándorlás kérdésében

külföld
2018 június 03., 08:05
comments 152
photo_camera Marco Minniti volt olasz belügyminiszter (balon). Fotó: Arno Mikkor/Arno Mikkor

Olaszország nem szigetelődhet el sem a nemzetközi politikában, sem a migráció terén, nem válhat a Földközi-tenger Magyarországává – nyilatkozta Marco Minniti, a volt olasz balközép kormány belügyminisztere vasárnap, miután utódja, Matteo Salvini csomagolásra szólította fel az olaszországi illegális bevándorlókat, írja az MTI Sárközy Júlia tudósító jelentése alapján.

Marco Minniti szerint az M5S-Liga alkotta új olasz kormány "zárt társadalomba" akarja kényszeríteni Olaszországot nemzetközileg is elszigetelve, ami nem egyezik az ország eddigi hagyományaival.

"Olaszország mindig is a Kelet és Nyugat közötti párbeszéd híve volt, soha nem volt keleti ország a nyugati világ határán" - mondta Marco Minniti. Hozzátette,

"nem válhatunk Magyarországgá a Földközi-tenger közepén".

Minniti nem helyesli az új olasz belügyminiszter, Matteo Salvini, a Liga vezetője hirdette migrációs szigorítást sem. 

Minniti szerint ugyanis a a migrációs áramlatot azonban "nem lehet eltörölni, csak irányítani". Salvini ezzel szemben azonban szigorítást ígért az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kiutasítását illetően. 

„Az illegális bevándorlók gyöngyélete véget ért, készüljenek csomagolni, mert nyugodtan ugyan és békés módszerekkel, de távozniuk kell"

– jelentette ki. 

Azt is elmondta, fordulatra készül a migránsokat a Földközi-tengeren Olaszországba szállító nem kormányzati szervezetekkel (NGO-kkal) szemben is: 

„Az államnak ismét államnak kell lennie, és senki sem köthet ki az olasz kikötőkben, aki az embercsempészeket (munkájukban) helyettesíti". 

Hozzátette, felülvizsgálná a Tunéziával és a Líbiával korábban kötött migrációs megállapodásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.