Az afgán gyerekek közel fele nem jár iskolába

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy vasárnap megjelent jelentés szerint az Afganisztánban élő gyermekek fele nem jár iskolába a háború, a szegénység és egyéb okok miatt.

Az Oktatásügyi Minisztérium és az UNICEF által kiadott kutatás szerint az iskoláskorú gyerekek 44 százaléka, azaz 3,7 millió gyerek nem jár iskolába. Ez az első alkalom a 2001-es USA-általi megszállás óta, hogy csökkent az iskolai részvétel aránya; idáig éveken át tartó stabil növekedés volt tapasztalható iskolázottság szempontjából a fiúk és a lányok körében is, akik a tálib uralom alatt el voltak tiltva az iskolától.

A felmérés szerint az tanulástól megfosztottak 60%-át lányok teszik ki.

„Ha el akarjuk érni, hogy Afganisztánban minden gyermek számára teljesüljön a tanuláshoz való jog, nem mehet tovább minden a régiben.” 

– mondta Adele Khodr, az UNICEF afganisztáni képviselője egy közleményben. „Az iskolától távoli gyerekek a visszaélés, a kihasználás és a toborzás veszélyének is komolyabban vannak kitéve.”

Az elmúlt években a tálibok az ország számos területe szerezték meg az irányítást, az Egyesült Államok által támogatott kormány pedig nehezen állt ellen a felkeléseknek. Emellett az általánosan elterjedt korrupció által bőszített, régóta tartó gazdasági válság is nehezítette a kormányzati törekvéseket az elérhető oktatás terjesztésére.

Az országos szegénység sok családot arra kényszerít, hogy a lánygyermekeket fiatalkorukban akaratuk ellenére menyasszonynak adják, gyakran sokkal idősebb férfiakhoz. A hivatalos korhatár a házasságra a 18 év, de a törvényt nehezen tudják betartatni, különösen a konzervatív, vidéki területeken. Erről szól Sonita Alizadeh afgán rapper világhírűvé vált száma is. Sonitáról 2015-ben dokumentumfilm is készült. 


A konzervatív muszlim ország jelentős részében a lányok oktatása máig elítélendő, a talibán irányítása alatt lévő területeken – amelyek száma folyamatosan növekszik – pedig tiltott. (AP News)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.