Az afgán gyerekek közel fele nem jár iskolába

Egy vasárnap megjelent jelentés szerint az Afganisztánban élő gyermekek fele nem jár iskolába a háború, a szegénység és egyéb okok miatt.

Az Oktatásügyi Minisztérium és az UNICEF által kiadott kutatás szerint az iskoláskorú gyerekek 44 százaléka, azaz 3,7 millió gyerek nem jár iskolába. Ez az első alkalom a 2001-es USA-általi megszállás óta, hogy csökkent az iskolai részvétel aránya; idáig éveken át tartó stabil növekedés volt tapasztalható iskolázottság szempontjából a fiúk és a lányok körében is, akik a tálib uralom alatt el voltak tiltva az iskolától.

A felmérés szerint az tanulástól megfosztottak 60%-át lányok teszik ki.

„Ha el akarjuk érni, hogy Afganisztánban minden gyermek számára teljesüljön a tanuláshoz való jog, nem mehet tovább minden a régiben.” 

– mondta Adele Khodr, az UNICEF afganisztáni képviselője egy közleményben. „Az iskolától távoli gyerekek a visszaélés, a kihasználás és a toborzás veszélyének is komolyabban vannak kitéve.”

Az elmúlt években a tálibok az ország számos területe szerezték meg az irányítást, az Egyesült Államok által támogatott kormány pedig nehezen állt ellen a felkeléseknek. Emellett az általánosan elterjedt korrupció által bőszített, régóta tartó gazdasági válság is nehezítette a kormányzati törekvéseket az elérhető oktatás terjesztésére.

Az országos szegénység sok családot arra kényszerít, hogy a lánygyermekeket fiatalkorukban akaratuk ellenére menyasszonynak adják, gyakran sokkal idősebb férfiakhoz. A hivatalos korhatár a házasságra a 18 év, de a törvényt nehezen tudják betartatni, különösen a konzervatív, vidéki területeken. Erről szól Sonita Alizadeh afgán rapper világhírűvé vált száma is. Sonitáról 2015-ben dokumentumfilm is készült. 


A konzervatív muszlim ország jelentős részében a lányok oktatása máig elítélendő, a talibán irányítása alatt lévő területeken – amelyek száma folyamatosan növekszik – pedig tiltott. (AP News)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.