24.hu: 100 milliárd forint EU-s támogatást kérhet vissza Brüsszel

A 24.hu azt írja, novemberben Budapesten jártak az Európai Bizottság auditorai, akik 1200 milliárd forintnyi, 2015 és 2017 közötti közbeszerzést vizsgáltak meg. A 34 kiválasztott projekt fele olyan építési beruházás volt, aminek a szerződéses ára 20-70 százalékkal haladta meg a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

A 24.hu brüsszeli forrása szerint a napokban meglett az eredmény: a 4 fokozatú skálán a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere 3-as osztályzatot kapott, ami azt jelenti, hogy nagy hibákkal, épp csak működik.

Az EB az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol.

A lap megkérdezte a magyarországi főellenőrt, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot, az EUTAF-ot, milyen nagy hibák miatt találták éppen csak működőnek a rendszert, de Dencső Balázs főigazgató elhárította a választ, mondván, az elküldött javaslattervezetet az EB bizalmasan kezelendőnek minősítette, így nem tud a tartalmáról tájékoztatást adni.

A Miniszterelnökséghez is megérkezett a brüsszeli levél, de ők egyáltalán nem reagáltak a 24-nek. 

A lap szerint annyi a hiba a rendszerben, hogy átalányt, 10 százalékos korrekciót javasoltak a bizottság szerint megbízhatatlan ellenőrzési rendszeren átfutott projektek mindegyikére. A 24.hu szakértők becslései alapján 100-150 milliárd forint körüli összegről ír.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség akkori miniszterhelyettese azt mondta, 2488 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak 2017-ben, tehát ha ezeknek csak a 40 százaléka jutott túl a közbeszerzési procedúrán, akkor is kb. 1000 milliárd forintnyi támogatásról, azaz 100 milliárd forint visszatérítésről lehet szó. (24)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.