24.hu: 100 milliárd forint EU-s támogatást kérhet vissza Brüsszel

A 24.hu azt írja, novemberben Budapesten jártak az Európai Bizottság auditorai, akik 1200 milliárd forintnyi, 2015 és 2017 közötti közbeszerzést vizsgáltak meg. A 34 kiválasztott projekt fele olyan építési beruházás volt, aminek a szerződéses ára 20-70 százalékkal haladta meg a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

A 24.hu brüsszeli forrása szerint a napokban meglett az eredmény: a 4 fokozatú skálán a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere 3-as osztályzatot kapott, ami azt jelenti, hogy nagy hibákkal, épp csak működik.

Az EB az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol.

A lap megkérdezte a magyarországi főellenőrt, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot, az EUTAF-ot, milyen nagy hibák miatt találták éppen csak működőnek a rendszert, de Dencső Balázs főigazgató elhárította a választ, mondván, az elküldött javaslattervezetet az EB bizalmasan kezelendőnek minősítette, így nem tud a tartalmáról tájékoztatást adni.

A Miniszterelnökséghez is megérkezett a brüsszeli levél, de ők egyáltalán nem reagáltak a 24-nek. 

A lap szerint annyi a hiba a rendszerben, hogy átalányt, 10 százalékos korrekciót javasoltak a bizottság szerint megbízhatatlan ellenőrzési rendszeren átfutott projektek mindegyikére. A 24.hu szakértők becslései alapján 100-150 milliárd forint körüli összegről ír.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség akkori miniszterhelyettese azt mondta, 2488 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak 2017-ben, tehát ha ezeknek csak a 40 százaléka jutott túl a közbeszerzési procedúrán, akkor is kb. 1000 milliárd forintnyi támogatásról, azaz 100 milliárd forint visszatérítésről lehet szó. (24)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.