A Legfelsőbb Bíróság előtt is nyert a coloradói pék, aki nem volt hajlandó esküvői tortát készíteni egy meleg párnak

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy jogában állt a coloradói péknek vallási okokra hivatkozva visszautasítania, hogy egy meleg pár esküvői tortáját elkészítse. 

A bírák 7-2 arányban arra jutottak, hogy a coloradói polgárjogi bizottság megsértette Jack Phillips az alkotmány első kiegészítése által garantált vallási jogait, amikor elítélték a torta elkészítésének visszautasításáért. 

Jack PhillipsFotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Ugyanakkor a bíróság nem rendelkezett általános alapelvek szintjén arról, hogy az egyes állampolgárok milyen esetekben kérhetnek felmentést az antidiszkriminációs törvények alól a vallási meggyőződésükre hivatkozva. 

A coloradói bizottság még egy 2012-es ügy miatt marasztalta el a péket: Philips egy meleg pár, David Mullins és Charlie Craig tortájának elkészítését utasította vissza. Az ügy azóta óriási szimbolikus jelentőségre tett szert. 

A Legfelsőbb Bíróság négy liberális bírája közül ketten is csatlakoztak az öt konzervatív bíró ítéletéhez. (Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.