Dániában betilthatják a gyerekek körülmetélését

Dánia lehet az első ország, ahol betiltják a gyerekek körülmetélését. Egy civil kezdeményezésre összejött az 50 ezer aláírás, ami azt jelenti, hogy a dán parlamentnek meg kell vitatnia, és szavaznia kell a javaslatról, ami megtiltaná a 18 év alattiak körülmetélést.

A javaslat támogatói szerint azért van szükség a tiltásra, mert a gyerekek nem tudnak kellően megalapozott döntést hozni erről. A petíció szerint a fiúk megérdemlik, hogy változtatás nélküli testtel nőjenek fel, aztán 18 éves korukban majd maguk dönthetnek arról, hogy mit akarnak. Azt javasolják, hogy a női nemi szerv csonkítása vonatkozó tiltást terjesszék ki a fiúkra is (előbbiért hat év börtön jár).

Az ellenzők szerint viszont egy ilyen rendelkezés a szülők vallási szabadságát sértené, Dániában évente 1000-2000 körülmetélést végeznek, főleg zsidó és muszlim fiúkon, vallási okból. Egy zsidó csoport szerint a törvény „gyakorlatilag kriminalizálja” a zsidó szülőket, a Dán Muszlim Központ pedig közölte, „legközelebb majd a vasárnapi templombajárás jogát kérdőjelezik majd meg”.

A Quartz szerint ugyanakkor kevés esély van arra, hogy átmenjen a törvény - a vallási problémákon kívül ugyanis Dánia fontos nemzetközi szövetségeseivel kerülhetnének emiatt összetűzésbe, és az nemcsak Izraelt és a muszlim országokat jelenti, hanem az Egyesült Államokat is, ahol a férfiak háromötöde körül van metélve.

A törésvonalak ugyanakkor nem fekete-fehérek: a javaslat egyik fő támogatója,  Naser Khader konzervatív párti politikus maga is muszlim, és azt mondja, a körülmetélés mellett főleg higéniai okok szóltak eredetileg, de ebben az ügyben elég sok haladás történt az elmúlt 1400 évben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.