Dániában betilthatják a gyerekek körülmetélését

külföld
2018 június 04., 06:17
comments 650

Dánia lehet az első ország, ahol betiltják a gyerekek körülmetélését. Egy civil kezdeményezésre összejött az 50 ezer aláírás, ami azt jelenti, hogy a dán parlamentnek meg kell vitatnia, és szavaznia kell a javaslatról, ami megtiltaná a 18 év alattiak körülmetélést.

A javaslat támogatói szerint azért van szükség a tiltásra, mert a gyerekek nem tudnak kellően megalapozott döntést hozni erről. A petíció szerint a fiúk megérdemlik, hogy változtatás nélküli testtel nőjenek fel, aztán 18 éves korukban majd maguk dönthetnek arról, hogy mit akarnak. Azt javasolják, hogy a női nemi szerv csonkítása vonatkozó tiltást terjesszék ki a fiúkra is (előbbiért hat év börtön jár).

Az ellenzők szerint viszont egy ilyen rendelkezés a szülők vallási szabadságát sértené, Dániában évente 1000-2000 körülmetélést végeznek, főleg zsidó és muszlim fiúkon, vallási okból. Egy zsidó csoport szerint a törvény „gyakorlatilag kriminalizálja” a zsidó szülőket, a Dán Muszlim Központ pedig közölte, „legközelebb majd a vasárnapi templombajárás jogát kérdőjelezik majd meg”.

A Quartz szerint ugyanakkor kevés esély van arra, hogy átmenjen a törvény - a vallási problémákon kívül ugyanis Dánia fontos nemzetközi szövetségeseivel kerülhetnének emiatt összetűzésbe, és az nemcsak Izraelt és a muszlim országokat jelenti, hanem az Egyesült Államokat is, ahol a férfiak háromötöde körül van metélve.

A törésvonalak ugyanakkor nem fekete-fehérek: a javaslat egyik fő támogatója,  Naser Khader konzervatív párti politikus maga is muszlim, és azt mondja, a körülmetélés mellett főleg higéniai okok szóltak eredetileg, de ebben az ügyben elég sok haladás történt az elmúlt 1400 évben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.