Három kiló aranyrúddal fizette ki az óvadékát a korrupció miatt megvádolt egykori román miniszter

külföld
2018 június 04., 16:10
comments 51

110 ezer euró értékű, összesen 3 kilogramm súlyú arannyal és 315 ezer euró készpénzzel fizette ki az óvadékát Sebastian Vladescu, az egykori gazdasági miniszter, aki ellen a román különleges ügyészség nyomozása után emeltek vádat. 

Többek között azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el a vasútépítési szerződésekkel összefüggésben. Vladescu tagadja a vádakat.

Vladescu még 2006-ban
photo_camera Vladescu még 2006-ban Fotó: GERARD CERLES/AFP

Az óvadékfizetési lehetőség nemrég jelent meg Romániában, az előzetes letartóztatást lehet kiváltani így. 2014-es bevezetése óta ez az első alkalom, hogy valaki arannyal fizeti ki az óvadékát. 

Az ügyészség jelentős óvadékot szabott ki, Vladescu az egymillió eurónyi összeg maradék részére ingatlanokat ajánlott fel. 

Vladescu nem kívánt a sajtó kérdéseire válaszolni az ügylettel kapcsolatban. A férfi kétszer töltött be miniszteri posztot, 2005 és 2007, illetve 2009 decembere és 2010 októbere között. A lefizetések mellett befolyással való visszaéléssel is meggyanúsították egy 820 millió eurós vasúti szerződés kiosztásával kapcsolatban. 

A vád szerint a kivitelezők összesen 20 millió eurót mozgattak meg, hogy övék lehessen a tender, ebből egymillió juthatott a miniszternek 2008-2009 környékén. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.