Három kiló aranyrúddal fizette ki az óvadékát a korrupció miatt megvádolt egykori román miniszter

110 ezer euró értékű, összesen 3 kilogramm súlyú arannyal és 315 ezer euró készpénzzel fizette ki az óvadékát Sebastian Vladescu, az egykori gazdasági miniszter, aki ellen a román különleges ügyészség nyomozása után emeltek vádat. 

Többek között azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el a vasútépítési szerződésekkel összefüggésben. Vladescu tagadja a vádakat.

Vladescu még 2006-banFotó: GERARD CERLES/AFP

Az óvadékfizetési lehetőség nemrég jelent meg Romániában, az előzetes letartóztatást lehet kiváltani így. 2014-es bevezetése óta ez az első alkalom, hogy valaki arannyal fizeti ki az óvadékát. 

Az ügyészség jelentős óvadékot szabott ki, Vladescu az egymillió eurónyi összeg maradék részére ingatlanokat ajánlott fel. 

Vladescu nem kívánt a sajtó kérdéseire válaszolni az ügylettel kapcsolatban. A férfi kétszer töltött be miniszteri posztot, 2005 és 2007, illetve 2009 decembere és 2010 októbere között. A lefizetések mellett befolyással való visszaéléssel is meggyanúsították egy 820 millió eurós vasúti szerződés kiosztásával kapcsolatban. 

A vád szerint a kivitelezők összesen 20 millió eurót mozgattak meg, hogy övék lehessen a tender, ebből egymillió juthatott a miniszternek 2008-2009 környékén. (Euronews)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.