Totális meghunyászkodással válaszolt az Operaház igazgatója, miután a Magyar Időkben azzal vádolták meg, hogy gyerekeket buzít be a Billy Elliot című előadásuk

KULTÚRA
2018 június 04., 17:49
comments 324

Kétségbeesett cikk jelent meg péntek délelőtt a Magyar Időkben, aminek szerzője attól tart, hogy az Erkel Színház

Billy Elliot című darabjának végignézésétől homoszexuálissá változnak a nézőtéren ülő gyerekek.

Az érvelés szerint meleg szereplő jelenik meg a színpadon, ráadásul egy jelentben női ruhában, és

”mindez a tudatalattiban hat a gyerekeknél, pont abban a korban, amikor még lehet az irányultságot befolyásolni.”

A cikkben név szerint fel is kérdezik Ókovács Szilveszter főigazgatót, akinek fel kéne lépnie a veszélyes előadás ellen.

„Kizártnak tartom, hogy Ókovács Szilveszternek ne lenne annyi joga, hogy egyes jeleneteket kihagy egy rendezésből vagy kisebb változtatásokat kér. Ha ez nem lehetséges, akkor nem kell azt a darabot színre vinni!”

Ókovács péntek óta már két írásban is válaszolt a Magyar Idők cikkére.

Az első szombaton jelent meg szintén a Magyar Időkben

BETILTSUK A BALETTOT ÉS MOZARTOT?

címmel, és ebben még nagyobb részt azon vitatkozik, hogy talán nem kellene a szerzők vagy a darabok szereplőinek vélt vagy valós szexualitása alapján betiltani színpadi műveket.

Ez a válasz viszont valamiért nem volt kielégítő, így hétfőn dél körül Ókovácsnak az Origón is megjelent egy írása

Meleg helyzet, avagy kiborul a Billy

címmel. Ennek már máshol vannak a hangsúlyai, mint a szombati válaszcikknek, sőt saját korábbi írását "hirtelennek" nevezi Ókovács, aki ebben az Origós cikkben igyekszik higgadtabban reagálni a színpadon keresztül történő buzítás vádjára. Így például:

  • Ők nem is nyúlhatnak bele a színpadra vitt történetbe.

„némi retuson kívül másra nem ad módot a jogtulajdonos, 150 előadást volt muszáj vállalni és rendszeresen, akár anonim módon is ellenőrizhetik a minőséget.”

  • A főszereplő nem is meleg.

„Billy nem meleg srác, ez félreérthetetlenül kiderül az előadásból.”

  • Egy mellékszereplő lehet, hogy meleg, de ő sem biztosan.

„Billy haverja, a darabban egy darabig megjelenő mellékszereplő, Michael talán az lesz majd, de ez nem derül ki félreérthetetlenül az előadásból.”

  • Amennyire lehetett azért igyekeztek kihúzni ennek a talán-nem-is-meleg srácnak a jeleneteit.

„A mi 2016 júliusában bemutatott verziónkban Michael szerepéből és jelentőségéből húztunk, Billyén emeltünk”

  • A mű egyébként is korhatáros.

„A Billyt eleve korhatárkarikával játsszuk, egy 14 év feletti gyermek már nem is gyermek”

  • És személy szerint amúgy neki is megvan a véleménye erről az egészről ;-)

„Az ember nem azért kerül egy országos hatáskörű intézmény élére, hogy azt a személyes képére formálja: nekem természetesen van véleményem, világlátásom, származásom, nemzeti és nemi identitásom, hitem, egyebem, amelyeket igyekszem karakteresen képviselni, súllyal esnek a latba az intézmény műsorát tekintve is, de az ország egyetlen opera- és balettszínházát vezetve a saját ízlésem nem lehet mindenek és mindenki feletti, az ilyesmit hívják méltányosságnak”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.