Emberekre veszélyes kutyainfluenza-járványra figyelmeztetnek amerikai tudósok

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A New York-i orvoskutató-intézet, az Icahn School of Medicine kutatói összesen 16 influenza vírus genomjait különböztették meg és rendezték sorba, amelyeket Dél-Kínában élő házi kutyákból nyertek ki, és amelyek a 2009-es sertésinfluenza kitöréséért felelős H1N1 törzséhez hasonló összetevőket tartalmaznak.

Korábban is vizsgáltak már kutyákban élő influenza-vírusokat, újdonság viszont, hogy ezek a vírusok átalakulnak, egymással is kapcsolódnak, és fennáll a lehetősége annak, hogy olyan módon mutálódnak, ami által akár az emberekre is átterjedhetnek.  

A kutatást vezető Adolfo Garcia-Sastre szerint ez nagyon emlékeztet arra, ami a sertések esetében történt -  10 évvel a H1N1-járvány kitörése előtt. Garcia-Sastre arra is emlékeztet, hogy 2009-ben mindenki a madarakat figyelte a néhány évvel korábban kitört madárinfluenza miatt, és aztán a sertések között tört ki a járvány. 

 A kutatók olyan kutyák esetében fedezték fel a mutációkat, akiket légzési problémákkal vittek el állatorvoshoz. Korábbi kutatások csak olyan kínai telepeken fedeztek fel influenza pandémiával fenyegető vírusokat, ahol kutyákat húsuk miatt tenyésztenek. Garcia-Sastre szerint az, hogy már háziállatokban is megjelentek ezek a potens vírusok, felveti annak kockázatát, hogy a mutáción átesett vírusok akár emberekre is átterjedjenek. 

Az egy következő kérdés, hogy vajon az emberek mennyire lesznek vagy lehetnek immunisak a kutya-H1N1-re. (Telegraph)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.