Volt egy jól működő rendszer a kisebb súlyú kábítószeres bűncselekményekre, természetesen ezt is elrontják

2018 június 5., kedd 7:28
239

Miközben a világ pár egzotikus diktatúrát leszámítva a kábítószerfogyasztás dekriminalizációja felé tart, a magyar állam éppen szigorítja a drogfogyasztókkal szembeni büntetőjogi fellépést. A Drogriporter beszámolója szerint a július 1-én hatályba lépő új Büntetőeljárási törvény (Be.) rendelkezései szerint a jövőben a fogyasztáson ért, így elterelést is választható elkövetőkkel fizettethetik meg a bűnügyi eljárás költségeit.

A jelenlegi gyakorlat szerint az az elkövető, akit pusztán csekély mennyiségű kábítószerrel kapnak el, vagyis nyilvánvalóan csak fogyasztója, nem pedig terjesztője a kábítószereknek, a büntetőeljárás rendőrségi szakaszában nyilatkozhatott arról, hogy ún. elterelésre megy, vagyis fél évig megelőző-felvilágosító, a függőségét gyógyító programban vesz részt.

Ha az elkövető így nyilatkozott, akkor a rendőrség saját hatáskörében határozhatott a büntetőeljárás felfüggesztéséről. A fogyasztó ezután elvégezte a tanfolyamot, amiről okiratot kapott, ennek bemutatása után megszüntették ellene az eljárást, melynek költségeit az állam vállalta át.

Az új szabályozás több ponton is szigorít ezen.

Először is ezentúl csak az ügyészség dönthet a büntetőeljárás felfüggesztéséről, ami eggyel bonyolítja a helyzetet. Másodszor, a jövőben "a bíróság az eljárás megszüntetése esetén a bűnügyi költségnek vagy egy részének megfizetésére kötelezheti" azt a vádlottat, aki az elterelést választja. Ebből két dolog következik:

a bíróságoknak, akik eddig az ilyen ügyekből kimaradhattak, most legalább ennyiben foglalkozniuk kell ezekkel az esetekkel is,

növelve az amúgy is túlterhelt bíróságok leterheltségét. Amit tovább növelhet, hogy azok a fogyasztók, akiknek elviselhetetlen terhet jelentene az akár százezer forintot is elérő bűnügyi költség megtérítése, a bíróságtól kérhetik ennek elengedését, vagy a részletfizetést. Márpedig a kábítószerfogyasztók között akadnak elegen, akiknek megterhelő lehet százezer forint előkerítése, ez pedig tovább növeli a bíróságok leterheltségét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt