Vulkánkitörés hátráltatja a vulkánkitörés áldozatainak mentését Guatemalában

Egy hamuval borított gyerekcipő Sanm Miguel Los Lotes faluból, amit forró vulkáni hamu árasztott el a Fuego vulkán vasárnapi kitörése után.Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

Legalább 192 ember tűnt el a Fuego vulkán vasárnapi kitörése után Guatemalában, közöltek először hivatalos adatokat a mentés harmadik napján a helyi hatóságok. A halálos áldozatok száma már elérte a 75-öt, de még tovább növekedhet - az eltüntek nagy része a helyenként térdig érő vulkáni hamu alatt lapulhat.

Kedden egy időre félbe kellett szakítani a túlélők utáni kutatást, mert egy újabb kitörés újabb piroklasztikus árt indított el a Fuego vulkán déli lejtőjén, ami eddig is szinte megközelíthetetlen volt. A piroklasztikus ár forró vulkáni hamu, gázok és kellemetlenül nagy sziklák keveréke, ami nagy sebességgel lezúdúlva mindent maga alá temet és megéget.

A keddi kitörés mindenkit meglepetésként ért, a vulkanológusok a vasárnapi kitörés után még azt mondták, hogy a vasárnapi kitörés után a közeli jövőben nem várható aktivitás. "Nem fenyeget újabb kitörés a következő napokban" - mondta akkor a guatemalai Nemzeti Szeizmológiai Intézet elnöke, Eddy Sanchez. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.