Vulkánkitörés hátráltatja a vulkánkitörés áldozatainak mentését Guatemalában

2018 június 6., szerda 2:30
7
Egy hamuval borított gyerekcipő Sanm Miguel Los Lotes faluból, amit forró vulkáni hamu árasztott el a Fuego vulkán vasárnapi kitörése után. Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

Legalább 192 ember tűnt el a Fuego vulkán vasárnapi kitörése után Guatemalában, közöltek először hivatalos adatokat a mentés harmadik napján a helyi hatóságok. A halálos áldozatok száma már elérte a 75-öt, de még tovább növekedhet - az eltüntek nagy része a helyenként térdig érő vulkáni hamu alatt lapulhat.

Kedden egy időre félbe kellett szakítani a túlélők utáni kutatást, mert egy újabb kitörés újabb piroklasztikus árt indított el a Fuego vulkán déli lejtőjén, ami eddig is szinte megközelíthetetlen volt. A piroklasztikus ár forró vulkáni hamu, gázok és kellemetlenül nagy sziklák keveréke, ami nagy sebességgel lezúdúlva mindent maga alá temet és megéget.

A keddi kitörés mindenkit meglepetésként ért, a vulkanológusok a vasárnapi kitörés után még azt mondták, hogy a vasárnapi kitörés után a közeli jövőben nem várható aktivitás. "Nem fenyeget újabb kitörés a következő napokban" - mondta akkor a guatemalai Nemzeti Szeizmológiai Intézet elnöke, Eddy Sanchez. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt