A román oktatásügyi miniszter támogatja a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesülését

Az egyetemi autonómia részének tekinti, és támogatja Valentin Popa román oktatásügyi miniszter a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a városban működő Petru Maior Egyetem egyesülését.

A miniszter az MTI kérdésére fejtette ki az ezzel kapcsolatos álláspontját a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, amit Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosával és Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével közösen tartott Marosvásárhelyen.

Valentin Popa azt mondta, a két egyetem szenátusa döntött az egyesülésről, és a miniszter véleménye nem befolyásolhatja az egyetemi autonómia elvét. De azt a reményét is megemlítette, hogy ne legyenek szociális feszültségek az egyetemegyesítéssel kapcsolatban. „Itt a pillanat, hogy továbblépjünk a személyes gőgön, és találjuk meg a megoldást” – mondta.

Újságírói kérdésre, hogy az egyetemi autonómia felülírja-e az oktatási törvény előírásait, Valentin Popa nemmel válaszolt. De hozzátette, hogy az oktatási törvény csak javasolja, és nem előírja, hogy a multikulturális egyetemeken önálló struktúrákba kell szervezni az egyes nyelveken zajló oktatást.

A sajtótájékoztatón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondta, ha már a magyar tagozat akarata ellenére a MOGYE bekebelezi a Petru Maior Egyetemet, akkor ez új helyzetet teremt, és reméli, ebben az új helyzetben a magyar közösség előre tud lépni az oktatási jogainak érvényesítése terén. Ha a multikulturális egyetemként meghatározott MOGYE bekebelezi a román tannyelvű Petru Maior Egyetemet, induljon magyar nyelvű oktatás a bekebelezett egyetem által működtetett szakokon is – mondta.

Az MTI felvetésére, hogy biztosíthatja-e az egyetemegyesítéssel létrejövő új multikulturális egyetem a magyar nyelvű műszaki képzést az erdélyi magyar közösségnek, a miniszter azt mondta, az új egyetem szenátusának kell majd döntenie az intézmény felépítéséről, ebbe a miniszter nem szólhat bele.

Az MTI azt is megkérdezte, hogy részt vesz-e a román állam a fenntartásában a magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek, ami az anyanyelvű műszaki képzés hiányát próbálja pótolni Romániában. A miniszter válaszként a műszaki oktatás fontosságát hangsúlyozta, majd azt mondta, eddig nem került szóba a magánegyetemek állami támogatása.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztató előtti kulturális fórumon válaszolt a MOGYÉ-vel kapcsolatos kérdésre. Azt mondta, levelet írt a korábbi román miniszternek, de az oktatásért is felelős biztosként ennél többet nem tehet, mert nincsen hatásköre beleszólni a tagállamok oktatáspolitikájába. „A jószolgálati közvetítésnél többet nem tudok tenni, de erre készen állok” – mondta Navracsics Tibor.

Április közepén a MOGYE szenátusa a magyar tagozat képviselőinek tiltakozó távollétében szavazta meg a Petru Maior Egyetem bekebelezésére vonatkozó határozatot.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, ami fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek. Az egyetemegyesítés révén tovább csökkennek a magyar tagozat érdekérvényesítési lehetőségei – írja az MTI.