Rekord: 11-6-ra nyertek a nők az új spanyol kormányban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: JAVIER LIZON, J. J. GUILLEN/AFP

Soha nem volt még ilyen: kétszer annyi női minisztere van a ma felesküdött spanyol kormánynak, mint férfi, de a kabinetben akad egy űrhajós és egy meleg bíró is.

A 17 kormánytagból 11-en nők, ráadásul nem díszpozíciókban.

  • Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes és egyenlőségügyi miniszter
  • Nadia Calvino gazdasági miniszter
  • Margarita Robles, a Legfelsőbb Bíróság korábbi bírója hadügyminiszter
  • Dolores Delgado, egykori terrorellenes ügyész igazságügyi miniszter
  • de női politikusok irányítása alá került az oktatásügy, az egészségügy és a munkaügy is

A külügyminiszter az Európai Parlament egykori elnöke, a katalán, ugyanakkor függetlenségellenes Josep Borell lett, a tudományos, innovációs és felsőoktatási minszter pedig az első spanyol űrhajós, Pedro Duque. A belügyminiszter is ismert figura: Fernando Grande-Marlaska korábban a Legfelsőbb Bíróság nyíltan meleg bírája volt, aki az ETA baszk terrorszervezet több ügyét is tárgyalta.

Az EU-párti kormánynak igen nehéz dolga lesz, ha ki akarja tölteni a 2020-ig tartó mandátumát, hiszen a 350 parlamenti helyből csak 84 a bizalmatlansági szavazás után hatalomra jutott szocialistáké. Vagyis minden egyes szavazás sorsa azon múlik, hogy hajlandók-e támogatni őket a parlamentben ülő baszk és katalán nacionalista frakciók, illetve az újbalos-neopopulista Podemos.

(via Yahoo via AFP)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.