Stop kavicsbánya: népszavazással akadályozhatják meg a kormányközeli üzletet Madocsán

POLITIKA
2018 június 07., 15:42
comments 125

Nem tudom, volt-e már olyan Magyarországon, hogy egy népszavazási kezdeményezést a választópolgárok 70 százaléka aláírt volna. Madocsán mindenesetre ez történt:

az 1573 választásra jogosultból 1140-en támogatták a kavicsbánya nyitását megakadályozó népszavazást.

Az MTI beszámolója szerint a Tolna megyei település lakosai a vasárnapi referendumon két kérdésre válaszolhatnak:

  • Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?
  • Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választók legalább fele érvényesen szavaz, eredményes pedig akkor, ha az érvényes szavazatok több mint fele ugyanúgy válaszolja meg a feltett kérdést. Az aláírások száma alapján ez akár össze is jöhet, márpedig a kavicsbányát tervező cég ügyvezetője egy lakossági fórumon megígérte, hogy ha a madocsaiak a bánya ellen foglalnak állást, akkor letesznek arról, hogy megnyissák.

A tervek szerint a lakóövezettől egy kilométerre, a Duna-part és az árvízvédelmi gát közelében, közel 140 hektáron alakítanák ki a bányát. Az Átlátszó korábban arról írt, hogy a lakók a nyugalmukat és a megélhetésüket féltik: 

  • a legtöbben mezőgazdaságból élnek, nem gondolják, hogy a tervezett munka miatt szálló por például jót tenne a termésnek, 
  • az utakat tönkreteszik a nehézgépek, 
  • a lakóházak értéküket vesztik, oda a nyugalom,
  • ráadásul a környék a Natura 2000 természetvédelmi terület része, védett fajok, köztük egy rétisas pár élőhelye.

A Hír TV riportjában - és a címlapi képünkön - látható, hogy sokan „STOP kavicsbánya” feliratot raktak ki a házukra. A beruházást tervező cég viszont arra utalgatott, hogy ha nekik nem adják el a földeket, akkor majd az állam kisajátítja a nemzeti érdekre hivatkozva.

Azt ugyanis már korábban kikotyogta a cég társtulajdonosa, hogy a kavics a paksi bővítéshez kell. Ez már csak azért is reális célnak tűnik, mert a Bet-Bau Kft. tulajdonosainak egyéb cégei eddig is remekül szerepeltek az állami tendereken, az egyikük pedig fb-tag egy szekszárdi önkormányzati cégben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.