Visszaszökhetett Irakba a férfi, akit a 14 éves német lány megölésével gyanúsítanak

A német hatóságok szerint valószínűleg elhagyta az országot és visszatért Irakba az a férfi, akit egy 14 éves wiesbadeni lány megerőszakolásával és megölésével vádolnak. 

A nyomozás eddigi megállapításai szerint a lányt május 22-én éjjel vagy 23-án hajnalban megerőszakolták, majd meggyilkolták, és holttestét elrejtették egy nehezen megközelíthető ipari terület közelében, Wiesbaden külterületén. Az áldozatot május 22. óta eltűntként tartották nyilván, keresésében több száz rendőr vett részt, holttestét szerdán találták meg. A bűncselekmények elkövetésével egy 35 éves török és egy 20 éves iraki állampolgárt gyanúsítottak, mindketten menedékkérők. A török férfit őrizetbe vették, majd elengedték, de az iraki fiatalember szökésben van, nevét és fényképét nyilvánosságra hozták. 

Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Ali Bassár nevű gyanúsítottról egy 13 éves menekült szolgált a legfontosabb információkkal - emelte ki a térség rendőrkapitányságának vezetője. Azonban mire a gyanúsított nyomára bukkantak, már csak azt tudták megállapítani, hogy családjával - szüleivel és öt leánytestvérével - együtt távozott az országból. Az eddig ismert nevüktől eltérő személyazonossággal Düsseldorfból repülővel Isztambulba, onnan pedig az iraki Erbílbe utaztak.

A lány a zsidó közösség tagja volt, de a németországi zsidó tanács arra kért mindenkit, hogy ne tulajdonítson vallási indítékot a bűncselekménynek, amíg erre nincsen bizonyíték. Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy az antiszemita bűncselekmények száma az utóbbi hónapokban megugrott. Ezen bűncselekményeket a rendőrség 2017-es adatai szerint amúgy többségében szélsőjobboldaliak követik el. (MTI, Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.