Visszavonta a román kormány Verespatak világörökségi jelöltségét

külföld
2018 június 07., 06:38
comments 98

Teljes titokban, a közvélemény tájékoztatása nélkül nyújtotta be a bukaresti kormányt Verespatak UNESCO világörökségi jelöltségét, írja a Főtér. A beszámoló szerint az eljárás felfüggesztését a kulturális minisztérium kezdeményezte, azzal az indokkal, hogy 

ha védett örökséggé nyilvánítják a területet, az kedvezőtlenül érinti a Romániát abban a perben, amit a verespataki kitermelés elmaradásáért indított a kanadai Gabriel Resources. 

A cég 4,4 milliárd dollárt követel az országtól, miután 15 évnyi vita után keresztbe tett a bányanyitásnak. 

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A Főtér szerint az lehet a visszavonási kérelem benyújtásának hirtelen indoka, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága a hónap végén ülésezik. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.