Visszavonta a román kormány Verespatak világörökségi jelöltségét

Teljes titokban, a közvélemény tájékoztatása nélkül nyújtotta be a bukaresti kormányt Verespatak UNESCO világörökségi jelöltségét, írja a Főtér. A beszámoló szerint az eljárás felfüggesztését a kulturális minisztérium kezdeményezte, azzal az indokkal, hogy 

ha védett örökséggé nyilvánítják a területet, az kedvezőtlenül érinti a Romániát abban a perben, amit a verespataki kitermelés elmaradásáért indított a kanadai Gabriel Resources. 

A cég 4,4 milliárd dollárt követel az országtól, miután 15 évnyi vita után keresztbe tett a bányanyitásnak. 

Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A Főtér szerint az lehet a visszavonási kérelem benyújtásának hirtelen indoka, hogy az UNESCO világörökségi bizottsága a hónap végén ülésezik. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.