Az osztrák kormány bezárat féltucat mecsetet és imámokat utasítana ki az országból

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az osztrák kormány pénteken bejelentette, hogy bezárat hét mecsetet, és több imám ellen vizsgálatot indítanak, aminek a végén ki is utasíthatják őket. 

Az egyik bécsi mecset a Szürke Farkasokhoz tartozik, a másik hatot pedig az Atib nevű török-iszlám közösség üzemeltetett. Az erről szóló sajtótájékoztatón Sebastian Kurz kancellár elmondta, hogy „Ausztriában a sokszínűség országa”, ugyanakkor közben egy jogállam is, ebből következik, hogy a politikai iszlámnak nincs helye Ausztriában. 

A döntés összefügg azzal, hogy a bécsi török közösséghez kötődő egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek, ami társadalmi vitát váltott ki. Az ATIB, ami több mint 60 egyesületet fog össze, régóta vádolják azzal, hogy a török nacionalizmust erősíti az országban. A szervezetet azzal gyanúsítják, hogy megsértette a külföldi finanszírozást tiltó szabályokat, azért az ott dolgozó imámokat is megvizsgálják, végül akár 40 imámot is kiutasíthatnak az országból. 

Heinz-Christian Strache alkancellár arról beszélt, hogy Ausztriában továbbra is vallásszabadság van, de ezt nem lehet arra használni, hogy politikailag visszaéljenek vele. Szerinte sok muszlim nem érdemelné meg, hogy általánosan gyanúsítsák őket, de tény, hogy az utóbbi években sok terrorista a Koránra hivatkozott. Az ilyen folyamatok pedig veszélyeztetik az államot. Herbert Kickl belügyminiszter azt mondta, hogy az iszlamizmus lényege, hogy elutasítja a jogállamiságot. (Die Presse)