Gerillamódszerrel állították fel Mekk Elek bronzszobrát a Széll Kálmán téren

MŰVÉSZET
2018 június 08., 07:35
comments 270

Ennél kedvesebben nem is lehetett volna kalapot emelni az 58 éven keresztül a Moszkva tér 3. alatt lakó Koós Iván bábtervező előtt: egy ismeretlen gerilla-bronzszobrot állított a téren Koós legnépszerűbb teremtményének, Mekk Elek ezermesternek.

A titokban felállított kis szoborról első felfedezője, Balázs nemcsak a fenti fotót küldte, hanem a műalkotást tágabb kontextusba helyező mini elemzést is:

"Elég pikáns, hogy körülötte meg elkezdett rohadni az egy éve felújított tér. Mintha csak ő csinálta volna. Ha ennek kifejezése volt az alkotó célja, akkor az szerintem zseni."

Szó mi szó, amikor elmentem megnézni a szobrot, és Balázs mailjét pont a tér közepén olvastam el újra, Mekk Mester pontos helyét keresve, hirtelen körbenézve mellbevágó volt, mennyire lepukkant a nemrég átalakított és felújított tér.

Annyit tudtam, hogy a Vár felé felvezető lépcső tövénél lehet valahol:

Fókuszáltam, és megpillantottam valami gyanúsat a lépcsőkorlát tövénél:

Ami tényleg Mekk Eleknek bizonyult:

Aki még közelebbről ilyen hibátlanul néz ki:

Igen, jól emlékszel, hogy a bábfilmben volt neki szeme is, ami viszont furcsa módon egyáltalán nem hiányzik a bronzszoborról:

Bizonyos, online elhelyezett nyomok alapján most már biztos, hogy a mű a Budapesten már eddig is több gerillaszobrot felcsavarozó kárpátaljai szobrász, Kolodko Mihály / Mihajlo Kolodko alkotása.

Kolodko előbb Ungvárt kezdte el kidekorálni a legkülönbözőbb miniszobrokkal, aztán jött Budapest. Ungváron van mini Svejk - mellette egy eredeti világháborús golyónyommal!:

photo_camera Fotó: Gazda Albert

Kis Szabadság:

photo_camera Fotó: Gazda Albert

És bűvös kocka:

photo_camera Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

Meg Eiffel-torony:

link Forrás

És még több más hasonló rejtett kis darab.

Kolodko ismert Budapesti munkája a Parlamentre néző, lekonyult csövű szovjet minitank:

link Forrás

Egy törpe Liszt Ferenc a róla elnevezett reptéren:

link Forrás

Vagy a Dunát néző Főkukac a Nagy  Ho-ho-ho-horgászból:

link Forrás
link Forrás

És a sok kis szobor után ő itt maga a Mester:

link Forrás

Az ügyben megkerestem a Fővárost és a BKV-t, akik azt mondták, hogy a Mekk Elek-szobor nem a Széll Kálmán tér felújításakor oda kikerült vicces kis bronzszobrok - csigák, esernyő, gördeszka - sorozatának folytatása, hanem a Fővárostól független magánprojekt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.