Még mindig sugárzik a tej Ukrajna északnyugati részén Csernobiltól kétszáz kilométerre

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Továbbra is az Ukrajnában meghatározott határérték felett mutatható ki a Cézium-137 a tejben, amelyet házigazdaságokból vételeztek. 

A kutatást, amelyet az exeteri egyetem Greenpeace által finanszírozott részlege végezte, 2011 és 2016 között folytatták le hat farmon Rivne tartományban, az ország északnyugati részén Csernobiltól mintegy 200 kilométerre.

Egyes mintákban a megengedett határérték - felnőttek esetében 100, gyerekek esetében 40 - felett jóval magasabb sugárzást, 500 beckquerelt mutattak ki literenként.

A kutatók szerint ez még mindig a csernobili katasztrófa hozadéka, akik szerint komolyabb beavatkozás nélkül a felnőtt határértéket 2040-ig át fogja lépni a sugárzás mértéke, a gyerekekét még tovább. A kutatás itt leshető meg. (NYT)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.