Durván megemelnék a nyugdíjkorhatárt Oroszországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Bloomberg értesülései szerint egy jelentős nyugdíjreform formálódik Moszkvában: Putyin arra készül, hogy a férfiak nyugdíjkorhatárát öt évvel, 65 évre, a nőkét pedig 8 évvel, 63 évre emelje. 

A változások 2019-től kezdődhetnének el, de fokozatosan vezetnék be őket, akár öt évig is eltarthatna, mire életbe is lépnek. Az orosz nyugdíjkorhatár jelenleg kifejezetten alacsonynak számít, igaz, a várható élettartam is meglehetősen alacsony az országban: a férfiak esetében például jelenleg 68 év.

És az előrejelzések szerint 2024-re, amikor a tervezett nyugdíjreform teljes érvényben hatályba léphetne, a kormány 70 éves várható élettartammal számol a férfiak, és 80 éves élettartammal a nők esetében. Azaz a hivatalos statisztikák szerint egy átlagos orosz férfi öt évet tölthetne nyugdíjban, ami a legalacsonyabb értékek között van a fejlett világban. 

Az egyértelmű, hogy kifejezetten népszerűtlen változtatásról van szó, ugyanakkor a Kreml-közeli források szerint muszáj lesz egy ponton meglépni, mivel az orosz nyugdíjrendszer nem fenntartható, illetve a gazdasági növekedés fenntartásához az is kell, hogy az oroszok tovább dolgozzanak. 

Oroszországban is komoly problémát jelent a társadalom öregedése, a nyugdíjrendszer fenntartásához ezért vélhetően adóemelésekre, illetve egyéb, akár a nyugdíjak összegét érintő megszorításokra lehet szükség. A problémák nem most kerültek napvilágra, de a Kreml éveken át halogatta a változtatásokat, mivel az idős szavazók egy jelentős részét teszik ki Putyin táborának. 

A lap cikke szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer úgy képes működni, hogy évente a GDP 2 százalékának megfelelő összeggel egészítik ki, de 2050-re ez a GDP 3,6 százalékára hízhatna. A jelenlegi előrejelzések szerint a harmincas évek közepére több nyugdíjas lehet majd az országban, mint munkalépes felnőtt. Az orosz polgárok mintegy harmada megy amúgy különféle korkedvezmények miatt korábban nyugdíjba, többek között a katonáktól a rendőrségen át a bányászokig rengeteg szakma képviselőinek jár ez a lehetőség. 

Medvegyev miniszterelnök is arról beszélt a múlt hónapban, hogy döntést kell majd hozni a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban, mivel a jelenlegi keretet a harmincas években állapították meg, amikor 40 év körül volt a várható élettartam. 

A tervezet számos részlete nincs még kidolgozva, például épp a korkedvezményes nyugdíjak kérdésének ügye, és a terv egy verzióját a jövő heti kormányülésen fogják tárgyalni. 

Egy volt kormánytisztviselő, Evgeny Gontmakher azt mondta a Bloombergnek, hogy vélhetően Putyin úgy fog tenni, mintha semmi köze nem lenne ehhez a döntéshez, és ha majd bármi rosszul sülne el, akkor egyszerűen le fogja ismét vinni a korhatárt, és mindenki boldog lesz. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.