A Pride ellen vonulna utcára a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

jog
2018 június 12., 15:23

A hvg.hu ír arról, hogy a Toroczkai László által alapított szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ellenállásra szólított fel a Budapest Pride-al szemben: mint közleményükben írták, ha a kormány nem tiltja be a rendezvényt, akkor ők fognak fellépni a _magyar ellenállás_ keretében. 

A HVIM közleménye szerint „a hazafias szervezetekkel összefogva felemeljük a szavunkat és együttes erővel cselekszünk az alapvető emberi értékek védelmezéséért, úgymint az egészséges, hagyományos nemi identitásért, a valódi keresztény értékekért és a konzervatív és tradicionális családmodellért", és utcára mennek július 7-én, a felvonulás napján.

Az elmúlt években a Pride békésen zajlott, általában csak pár szélsőjobboldali tüntető lézengett a rendezvény környékén, nagyobb csoportban, erőszakosan utoljára 2009-ben léptek fel. 

A Pride szóvivője, Karlik Cinta elmondta a lapnak, hogy a menetet idén is a rendőrség biztosítja, 250 menetkísérő önkéntessel együttműködve. A helyszínen lesz 50 kamerás jogi megfigyelő is, akik az esetleges atrocitásokat rögzítik. 

A Pride szervezői évek óta szeretnék, ha kordonok nélkül vonulhatnának, ezt rendre a rendőrség akadályozza meg, mert egyes szakaszokon csak kordonok mögött engedélyezik a vonulást, a résztvevők biztonságára hivatkozva. Karlik szerint ugyanakkor a rendőrség tavaly bebizonyította, hogy képesek élő erővel is biztosítani a békés felvonulást: 

„Erőszakos ellentüntetők nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, ami a résztvevőket akadályozza a menethez való későbbi csatlakozásban, ráadásul költségesebb, és a felvonuláson részt nem vevők közlekedését is indokolatlanul kényelmetlenné teszi. Ha a HVIM ragaszkodik az ellentüntetéshez, akkor a rendőrségnek őket, és nem a Budapest Pride várhatóan több tízezres békés tömegét kell kordonokkal biztosítani– mondta el a lapnak a szóvivő. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.