Jövőre két héttel rövidebb lehet a nyári szünet

Tbg
oktatás
2018 június 12., 08:32

A Népszava szerint már kormányrendelet is született arról, hogy jövőre két héttel kitolódna a tanév: nem oktatás zajlana az iskolákban, hanem kötelező jellegű táboroztatás.

A lap azt írja, hogy szakmai egyeztetés nélkül történt meg a döntés, ám hivatalosan egyelőre nem erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap értesüléseit. 

A döntés hátterében állítólag az áll, hogy sok szülő panaszkodott arra, túl hosszú a nyári szünet, nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel. A lap által megszólaltatott szervezet szerint nem kéne kötelezővé tenni a tábort:

– Valóban sok szülőnek segíthet egy ilyen iskolai nyári foglalkozás, ám nem gondolom, hogy azt kötelezően mindenkire rá kellene erőltetni – mondta a Népszavának Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a dolgot nehezítheti, hogy a tanárok nem tudják majd kivenni a szabadságukat.

Czunyiné Bertalan Judit már 2015-ben is felvetette, hogy gondolkodnak a nyári szünet lerövidítésén, de konkrétumok azóta sem derültek ki.

A 2,5 hónapos magyar nyári szünet hosszabb a legtöbb EU-s tagállamban megszokottnál, de az olaszok, lettek, törökök, románok és írek még tovább nyaralhatnak. Itt egy összehasonlítás az Európai Bizottságtól:

(Népszava)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.