Jövőre két héttel rövidebb lehet a nyári szünet

oktatás
2018 június 12., 8:32
comments 227

A Népszava szerint már kormányrendelet is született arról, hogy jövőre két héttel kitolódna a tanév: nem oktatás zajlana az iskolákban, hanem kötelező jellegű táboroztatás.

A lap azt írja, hogy szakmai egyeztetés nélkül történt meg a döntés, ám hivatalosan egyelőre nem erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap értesüléseit. 

A döntés hátterében állítólag az áll, hogy sok szülő panaszkodott arra, túl hosszú a nyári szünet, nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel. A lap által megszólaltatott szervezet szerint nem kéne kötelezővé tenni a tábort:

– Valóban sok szülőnek segíthet egy ilyen iskolai nyári foglalkozás, ám nem gondolom, hogy azt kötelezően mindenkire rá kellene erőltetni – mondta a Népszavának Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a dolgot nehezítheti, hogy a tanárok nem tudják majd kivenni a szabadságukat.

Czunyiné Bertalan Judit már 2015-ben is felvetette, hogy gondolkodnak a nyári szünet lerövidítésén, de konkrétumok azóta sem derültek ki.

A 2,5 hónapos magyar nyári szünet hosszabb a legtöbb EU-s tagállamban megszokottnál, de az olaszok, lettek, törökök, románok és írek még tovább nyaralhatnak. Itt egy összehasonlítás az Európai Bizottságtól:

(Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt