Trump szerint elképzelhetetlenül jó volt a találkozása Kimmel

külföld
2018 június 12., 06:14
comments 82
Lazító séta a közös ebéd után.
photo_camera Trump és Kim a munkaebéd után közösen sétáltak. Trump csak annyit mondott az újságíróknak, hogy elképzelhetetlenül jó volt a találkozó. Kim még ennyit se. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

"Még annál is jobb volt, mint azt bárki képzelhette volna" - jellemezte keddi találkozását Kim Dzsongunnal Donald Trump. Szingapúr kedden világtörténelmi eseménynek adott helyet, először találkozott egymással amerikai elnök és észak-koreai diktátor.

Trump és Kim négyszemközti megbeszélése amúgy viszonylag rövidre sikerült. Eredetileg egy-két órás beszélgetést terveztek, keddre virradóra már csak 45 perceset, végül fél óránál is rövidebb volt Kim és Trump zárt ajtós beszélgetése.

A tárgyalásokat ezután már tanácsadóik társaságában folytatták, amit munkaebéd, illetve a két vezető rövid sétája követett.

Trump az ebéd után azt mondta, a tárgyalások "remekül haladnak, fantasztikus találkozónk volt".

Hogy ez mit jelent? Rejtély. Az amerikai diplomácia láthatóan nem fűzött nagy reményeket a tárgyalásokhoz, a zárónyilatkozat alapján legfeljebb nagy vonalakban és általánosságban jutottak csak arra, hogy hosszú távon a Koreai-félsziget atommentessége a céljuk. Mivel a zárónyilatkozat végső vázlatában konkrétan a "Koreai-félsziget" megfogalmazás szerepel, ez elég tág interpretációs keretet ad. Észak-Korea hagyományosan úgy szokta értelmezni ezt, hogy az Dél-Korea atommentességére - ez esetben az amerikai nukleáris védernyő alóli kivonására - is vonatkozik. Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo ezért sietett tisztázni, hogy részükről arról nincs szó, a megállapodás nem érinti a Japánnak és Dél-Koreának nyújtott biztonsági garanciákat.

A történtek értelmezését Trump megnyilatkozásai se könnyítik meg. Trump állítása szerint "átfogó" megállapodást kötöttek, amely alapján "nagyon hamarosan" elkezdődhet Észak-Korea nukleáris leszerelése. Ez elég valószínűtlennek tűnik az alapján, hogy az előkészített zárónyilatkozat elég elnagyoltnak ígérkezik, és fél órásnál is rövidebb személyes találkozójukon aligha dolgoztak ki hirtelen egy átfogó megállapodást.

Trump és Kim mindenesetre már aláírta a tárgyalások zárónyilatkozatát, de annak pontos tartalmát egyelőre még csak ők és tanácsadóik ismerik, csak közös sajtótájékoztatójukon* fogják nyilvánosságra hozni - ez az eredeti tervek szerint magyar idő szerint tízkor lett volna, most úgy néz ki, hogy már kilenckor megtartják. Vagy majd délután egykor, kicsit képlékeny a szervezés.

Trump "nagyon fontos dokumentumnak, elég átfogó dokumentumnak" nevezte a zárónyilatkozatot. Kim pedig arról beszélt, hogy "történelmi találkozónk volt ma, melyen úgy döntöttünk, hogy magunk mögött hagyjuk a múltat. A világ nagy változás tanúja lesz. Szeretném kifejezni hálámat Trump elnök úrnak azért, hogy létrejöhetett ez a találkozó". Ami ezzel hivatalosan véget is ért, a két vezető magyar idő szerint 8:13 perckor autóba ült elhagyta a csúcstalálkozó helyszínét.

*Pontosítás 8:23: A diplomáciában unortodox - de Trump és Kim hirtelen stílusához illő - módon a két vezető nem közös sajtótájékoztatón értékeli majd a csúcstalálkozó történéseit, Trump egymaga tart majd sajtótájékoztatót hazaindulása előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.