40 katonát küldenek a britek Boszniába, hogy orosz befolyásolástól védjék a választásokat

Több 444 videó?
Szeretném

Gavin Williamson brit védelmi miniszter még pénteken jelentette be, hogy országa 40 katonai specialistát küld Bosznia-Hercegovinába, hogy az októberi választások tisztaságára felügyeljenek. Bár Williamson nem nevesítette Oroszországot, a brit lapok többsége hozzátette a hírhez, hogy a NATO vezetőinek egyre több aggodalmat okoz az orosz befolyás növekedése a Balkánon, és hogy a brit intézkedés célja, hogy fellépjenek ez ellen. Williamson maga is beszélt arról, hogy országa a 40 katona Boszniába küldésével tanúbizonyságát adja annak, mennyire komolyan veszi a NATO térségbeli céljait.

A 40 katona a Bosznia-Hercegovinában jelenleg is zajló EU-s Althea hadművelet néven futó akcióhoz csatlakozik. A hadműveletben jelenleg 7 brit katona teljesít szolgálatot.

Williamson Brüsszelben tájékoztatta a 29 NATO-tagország vezetőjét az akcióról, és elmondta azt is, hogy a brit katonák egy szélesebb körű, a választások tisztaságát szavatolni hivatott program munkáját segítik majd, méghozzá alapvetően megfigyelési és hírszerzési munkával.

A brit lépést élesen kritizálta nemcsak Oroszország Bosznia-Hercegovinába akkreditált nagykövete, de Milorad Dodik boszniai szerb elnök is. Dodik azt mondta, a Boszniai Szerb Köztársaságnak nincs szüksége a 40 brit katonára, és hogy ők egészen biztosan nem kértek ilyen asszisztenciát. Az elnök szerint a brit akció már-már a boszniai belügyekbe való kéretlen beavatkozásnak minősül.

Petar Ivancov orosz nagykövet arról beszélt, hogy a helyi brit nagykövetségen biztosították arról, hogy az akció nem Oroszország ellen irányul, hanem az Althea hadművelet vezetése kérte a briteket arra, hogy küldjenek erősítést a választások idejére. A diplomata szerint azonban az intézkedés így is szükségtelen, hiszen látszik, hogy a Boszniai Szerb Köztársaságban ezt a belügyeikbe való beavatkozásként értékelik. (Balkan Insight)