Egy magyar meleg párnak sikerült elintéznie, hogy itthon nevelhessék a kislányukat, akit egy kanadai béranya szült

társadalom
2018 június 13., 07:32

Egy Pest megyei meleg párnak sikerült elintéznie, hogy hazahozzák a hét hónapos kislányukat, akit egy béranya szült Kanadában. Egyikük biológiai apa is egyben, de a gyerek mindkettőjük nevét viseli.

Vince és Balázs a Blikknek azt mondta, szerettek volna gyereket, de itthon a meleg pároknak lehetetlennek tűnt, ezért választották Kanadát, mert ott jól szabályozott a béranyaság intézménye. „Ott teljesen nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer: sem a gyermeket kihordó és megszülő béranya, sem a petesejtet adó donor nem kaphat javadalmazást” - mondták a lapnak. De még így is 20 millió forintba került, hogy szülők lehessenek, mivel a mesterséges megtermékenyítéssel, a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos valamennyi orvosi és más költséget nekik kellett állniuk. Ráadásul három hónapig kint kellett élniük Kanadában. A béranya megtalálásához pedig egy társkeresőhöz hasonló oldalra kellett regisztrálniuk, aminek a költsége 250 ezer forint körül volt.

Miután Lili megszületett, hazahozni sem volt egyszerű, mivel a kanadai papírok nehezen egyeztethetők a magyar rendszerrel.

Ilyen esetben a kanadai anyakönyvi kivonatban ugyanis sem a béranya, sem a donor neve nem szerepelhet, de a magyar szabályok ezt nem ismerik el. Ezért a kislány csak úgy úgy kaphatott magyar állampolgárságot, hogy a kanadai kórház igazolást adott arról, hogy a béranya, Natasha szülte a kislányt, Balázs pedig az apja.

Ahhoz pedig, hogy Lili mindkét apa vezetéknevét viselhesse, Balázsnak és Vincének még a gyerek születése előtt fel kellett vennie egymás nevét.

Egyébként a lapnak azt mondták, hogy a magyar hivatalokkal és az egészségüggyel eddig semmi problémájuk nem volt. Általában mindenki segített, a kormányablak munkatársai is kikerestek nekik minden lehetséges anyagi támogatást, a vér szerinti apa például igényelhette a gyedet.

A Blikk összeszedte, hogy ilyen esetben a csecsemőgondozási díjat az a szülő kapja fél évig, aki otthon van a gyerekkel, a nettó fizetés alapján. A gyed-et csak a biológiai apa kaphatja, a gyerek után járó szabadság is csak a vér szerinti apának jár, ahogy a családi adókedvezményre is csak ő jogosult.

Bár Vince és Balázs tart attól, hogy az iskolában Lilinek kellemetlensége lehet abból, hogy két apja van, de próbálják majd mindig a legelfogadóbb közösséget megtalálni neki.