A volt dél-koreai elnökre a 24 év börtönön felül még 15-öt kért az ügyészség

bűnügy
2018 június 14., 15:08
comments 37

További 15 év szabadságvesztést kért a dél-koreai ügyészség a már 24 éves börtönbüntetését töltő Pak Kunhje (Park Geun-hye) volt dék-koreai elnökre kenőpénzek elfogadása és a választásokba történt beavatkozása miatt.

Első fokon 16 vádpontban, köztük vesztegetésben, kényszerítésben, hatalommal való visszaélésben találták bűnösnek Pak Kunhjet, és 24 év börtönt és 4 milliárd von (kb. 1 milliárd forint) büntetést szabtak ki rá áprilisban.

Pak Kunhjet azért távolította el hivatalából a szöuli parlament, mert kiderült, hogy az elnök személyes barátja, Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólt, pedig semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Fény derült arra is, hogy Pak kormánya hatalmas összegeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénzek olyan alapítványoknál kötöttek ki, amiket Csoj irányított. (Őt 20 évre ítélték.)

Csütörtökön a szöuli ügyészség újabb vádakat emelt a bukott elnök ellen. Azzal vádolják, hogy 3,65 milliárd vont (924 millió forintot) fogadott el a dél-koreai hírszerzéstől, a pénzt pedig személyes célokra költötte. Az egyelőre nem világos, hogy minek a fejében fogadta el a kenőpénzt.

Emellett vádat emeltek a volt államfő ellen azért is, mert a 2016-os általános választások előtt hamisított közvélemény-kutatásokat végeztetett azzal a céllal, hogy a hozzá közel állókat jelölhessen képviselői tisztségre. A TASZSZ orosz és a Yonhap dél-koreai hírügynökségek mindazonáltal az elnök e tevékenységéről sem közöltek részleteket.

Az ügyészség 12 évet kért a bíróságtól a hírszerzéstől kapott kenőpénzekért, további hármat pedig a választásba történt beavatkozásért. Mindemellett azt akarják elérni az ügyészek, hogy Pak Kunhjere összesen 8 milliárd vonos (több mint 2 milliárd forintos) pénzbüntetést szabjanak ki, és kötelezzék, hogy további 3,5 milliárd – illegálisan szerzett – vont (több mint 885 millió forintot) helyezzen letétbe.

Pak Kunhje érkezik a szöuli bíróságra 2017. augusztus 25-én.
photo_camera Pak Kunhje érkezik a szöuli bíróságra 2017. augusztus 25-én. Fotó: Kim Hong-Ji/AFP

Pak nem vett részt a csütörtöki tárgyaláson, amin a vádak elhangzottak. A volt államfő a jelenlegi kormány politikai bosszúja áldozatának tartja magát, ezért bojkottálta a bírósági tárgyalásokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.