Hawaii-n betiltottak egy gyerekekre és terhes nőkre veszélyes rovarirtót

környezetvédelem
2018 június 14., 09:57
comments 26

2019. január 1-től tilos lesz Hawaii-n chlorpyrifos tartalmú rovarirtószert használni. A törvény hatályba lépését három éves átmeneti időszak követi, amikor a rovarirtót használó cégek átmeneti mentességet kérhetnek.

A chlorpyrifost, amit az 1960-as évek óta használnak, bizonyítottan káros hatással van a gyermekek és terhes nők egészségére. Nagy koncentrációban pedig általában is életveszélyes.

Ennek ellenére a szövetségi hatóságok egyelőre csak bizonyos esetekben korlátozták a használatát, például lakóövezetekben. És bár tavaly az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) maga hozta nyilvánosságra öt éven át tartó kutatásai eredményeit, mely alapján világossá vált, hogy az amerikai gyerekek egy része már eleve nagyobb koncentrációban van kitéve a káros anyagnak, mint az egészségügyi határérték, az EPA Donald Trump által kinevezett, klímaváltozástagadó, gyakorlatilag az EPA szétverésével megbízott Scott Pruit határozottan elutasította, hogy betiltsák a használatát.

Hawaii viszont lépett, és nemcsak a chlorpyrifos tekintetében. Az új szabályozás általában is korlátozta a rovarirtók permetezését, az iskolák száz méteres körzetében ezentúl csak tanítási időn kívül lehet permetezni. (Via Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.