Hawaii-n betiltottak egy gyerekekre és terhes nőkre veszélyes rovarirtót

2019. január 1-től tilos lesz Hawaii-n chlorpyrifos tartalmú rovarirtószert használni. A törvény hatályba lépését három éves átmeneti időszak követi, amikor a rovarirtót használó cégek átmeneti mentességet kérhetnek.

A chlorpyrifost, amit az 1960-as évek óta használnak, bizonyítottan káros hatással van a gyermekek és terhes nők egészségére. Nagy koncentrációban pedig általában is életveszélyes.

Ennek ellenére a szövetségi hatóságok egyelőre csak bizonyos esetekben korlátozták a használatát, például lakóövezetekben. És bár tavaly az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) maga hozta nyilvánosságra öt éven át tartó kutatásai eredményeit, mely alapján világossá vált, hogy az amerikai gyerekek egy része már eleve nagyobb koncentrációban van kitéve a káros anyagnak, mint az egészségügyi határérték, az EPA Donald Trump által kinevezett, klímaváltozástagadó, gyakorlatilag az EPA szétverésével megbízott Scott Pruit határozottan elutasította, hogy betiltsák a használatát.

Hawaii viszont lépett, és nemcsak a chlorpyrifos tekintetében. Az új szabályozás általában is korlátozta a rovarirtók permetezését, az iskolák száz méteres körzetében ezentúl csak tanítási időn kívül lehet permetezni. (Via Buzzfeed)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.