A francia különleges erők is ott lehetnek a jemeni háborúban

Több 444 videó?
Szeretném

A Le Figaro szombaton arról írt, hogy az Egyesült Arab Emírségek csapataival együtt a francia különleges erők egységei is ott lehetnek Jemenben. A lap arról nem írt, hogy pontosan milyen akciót hajtanak végre, a francia védelmi minisztérium pedig nem reagált a hírre. Egy francia parlamenti forrásra hivatkozva a Reuters is arról ír, hogy a francia különleges erők megjelentek Jemenben. 

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai szövetség erői szombaton, több napig tartó harcok után, hatoltak be a jemeni Hodeida repülőterére. A reptér megszerzése  jelentős siker lehet abban a harcban, amivel el akarják foglalni az ország legnagyobb - az Irán által támogatott síita húszi lázadók által védett - kikötőjét. Hodeida kikötőjén keresztül érkezik Jemenbe az élelmiszer-behozatal 70 százaléka, illetve a humanitárius és olajszállítmányok java része.

A francia védelmi minisztérium pénteken arról beszélt, hogy egy aknamentesítő missziót tervez, hogy hozzáférést biztosítson Hodeida kikötőjéhez, de hangsúlyozta, hogy nem tervez katonai akciót a régióban és nem része a szaúdi vezetésű koalíciónak. Ugyanakkor Franciaország a konfliktusban ezt a szövetséget támogatja, Szaúd-Arábiának és  Egyesült Arab Emírségeknak is. (Reuters)