Tíz jótanács arra az esetre, ha szembejön egy medve

Óvintézkedések egy esetleges találkozás esetére - ezzel a címmel szedte össze az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága a legfontosabb tudnivalókat, tekintettel arra, hogy „barna medve (Ursus arctos) járja Magyarország különböző tájait.” 

A faj az északi határ közelében évek óta egyre gyakrabban tűnik fel, mely a Kárpátok medvepopulációjának fokozatos növekedésével járó természetes folyamat. A nagyragadozó jelenlétére, akár a lakókörnyezet közelében történő megjelenésére továbbra is számítani lehet - írják.

Tanácsaik pedig a következők:

  1. Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton, ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben. Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa. 
  2. Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt. 
  3. Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet. 
  4. Ha a medve nem észlelte a jelenlétét, ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó. 
  5. Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik. 
  6. Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés. 
  7. Ne fordítson hátat az állatnak. 
  8. Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is képes futni.) 
  9. Ha a medve észrevette, emelje a kezét lassan a feje felé és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen, hogy a medve emberként tudja azonosítani. 
  10. Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

Végül hozzáteszik, hogy az észlelések miatt nem szükséges elhalasztani az Aggteleki Nemzeti Parkba tervezett látogatást, hiszen már ahhoz is nagy szerencse kell, hogy a medve egyáltalán szem elé kerüljön.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.