Tíz jótanács arra az esetre, ha szembejön egy medve

2018 június 16., szombat 11:59
260

Óvintézkedések egy esetleges találkozás esetére - ezzel a címmel szedte össze az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága a legfontosabb tudnivalókat, tekintettel arra, hogy „barna medve (Ursus arctos) járja Magyarország különböző tájait.”

A faj az északi határ közelében évek óta egyre gyakrabban tűnik fel, mely a Kárpátok medvepopulációjának fokozatos növekedésével járó természetes folyamat. A nagyragadozó jelenlétére, akár a lakókörnyezet közelében történő megjelenésére továbbra is számítani lehet - írják.

Tanácsaik pedig a következők:

 1. Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton, ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben. Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
 2. Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
 3. Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
 4. Ha a medve nem észlelte a jelenlétét, ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
 5. Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
 6. Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
 7. Ne fordítson hátat az állatnak.
 8. Ne fusson el. (A medve 40 km/h sebességgel is képes futni.)
 9. Ha a medve észrevette, emelje a kezét lassan a feje felé és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen, hogy a medve emberként tudja azonosítani.
 10. Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

Végül hozzáteszik, hogy az észlelések miatt nem szükséges elhalasztani az Aggteleki Nemzeti Parkba tervezett látogatást, hiszen már ahhoz is nagy szerencse kell, hogy a medve egyáltalán szem elé kerüljön.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt