A görög és a macedón külügyminiszter véget vetett a két ország 27 éves viszályának

külföld
2018 június 17., 10:43
comments 70

A Preszpa-tó partján, a görög - albán - macedón hármas határ görög oldalán, egy fehér sátorban, a görög és a macedón külügyminiszter aláírta a két ország névvitáját lezáró egyezményt. A két ország miniszterelnöke, és az ENSZ részéről az ügyben 23 éve közvetítő amerikai diplomata, Matthew Nimetz, szintén ott voltak, és felsóhajtottak.

Macedónia 1991-ben szakadt ki Jugoszláviából, és Görögország azóta küzd az ország neve ellen. Azóta minden görög kormány úgy vélte, hogy nem lehet az új északi szomszédjának ugyanaz a neve, mint a legészakibb görög régiónak, mert ennek az lehet a vége, hogy területi igényeik lesznek a macedónoknak. Ez nagyon komoly görög politikai ügy, az elmúlt hetekben százezres tömegtüntetések voltak Görögországban a mostani egyezség ellen.

A macedón és a görög külügyminiszterek aláírják a névvitát lezáró megállapodást. Mögöttük a miniszterelnökök állnak.
photo_camera A macedón és a görög külügyminiszterek aláírják a névvitát lezáró megállapodást. Mögöttük a miniszterelnökök állnak. Fotó: Ayhan Mehmet/Anadolu Agency

Macedónia csak az idétlenül hangzó "Macedónia, Volt Jugoszláv Tagköztársaság" néven lehetett tagja az ENSZ-nek, ezen a néven vehetnek részt sportolói világversenyeken, a görögök miatt. És Görögország blokkolta a macedónok NATO-s és EU-s csatlakozását is. 

Amióta viszont mindkét országban a baloldal van hatalmon, azóta élénk egyeztetések kezdődtek, és mostanra megegyeztek, hogy Észak-Macedónia lesz Macedónia neve hivatalosan. Ezzel a görögök feloldják a blokkolást a nemzetközi szervezetekben.

A történelmi megbékélés előtt még van néhány akadály: az új nevet el kell fogadnia mindkét ország parlamentjének, és októberben Macedóniában népszavazást is tartanak még róla. A macedón elnök - aki a mostani parlamenti ellenzékhez tartozik - máris közölte, hogy nem támogatja az új nevet, ahogy a görög jobboldali pártok is hevesen ellenzik az egyezséget.

Ugyanakkor a két ország kormány most optimista, és bíznak abban, hogy 2019-től Görögország és Észak-Macedónia jó szomszédok lesznek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.