Mexikó legyőzte az enervált címvédőt

futball
2018 június 17., 16:38
comments 66

  • Korszakzáró meccsen Mexikó legyőzte a néhol enerváltnak tűnő német válogatottat.
  • A címvédő nem tűnik már olyan domináns és magabiztos csapatnak, mint négy éve.
  • Mexikó gyors kontráiból akár több gólt is szerezhetett volna.
  • Eddig ez a vébé legnagyobb meglepetése. A németekre nehéz esélyesként gondolni.

A moszkvai Luzsnyiki Stadionban kezdte vébészereplését a címvédő Németország a veszélyes ellenfélnek tartott Mexikó ellen. 

Már a meccs első negyedórájában kiderült, hogy ez a német válogatott nem tudja lerohanni ellenfelét, sőt, Mexikó kontrái voltak sokkal veszélyesebbek.  Alig tíz perc alatt három-négy mexikói próbálkozás is elérte a német kaput, más meccseken gyakran kilencven perc alatt sem jön össze ennyi.

Hamar kiderült, hogy a német csapatnak szerkezeti problémái vannak, az ellenfél kontrái nagyon gyorsan átjutnak a középpályán, a támadásaik pedig meglehetősen fantáziátlanok. Kifejezetten öregesnek, elhasználtnak tűnt a német csapat, különösen a középpálya a dinamikus mexikói támadásokkal szemben. Feltűnő volt, hogy a 2014-es világbajnok csapat  egyik legnagyobb sztárja, Mesut Özil teljesen hasznavehetetlen, de ne játszott jól a másik öregedő középpályássztár, Khedira sem.

Löwnek talán változtatnia kellett volna, de mielőtt megtehette volna, Mexikó megszerezte a vezetést: a 35. percben az újabb gyors kontra hibátlanul futott végig a pályán, a befejező ember, Lozano tökéletes ütemben kapta a labdát, csinált egy visszahúzós cselt, és jobbal, viszafelé kilőtte a jobb alsót. 1-0.

link Forrás

Kroos majdnem rögtön egyenlített egy szabadrúgásból, de Ocho és a kapufa együtt védeni tudtak, nagy bravúrral. A meccs tempója ezután csak fokozódott, a németek támadtak, küszködtek, Mexikó kontrái voltak a sokkal veszélyesebbek, de csatáraik rendre elrontották az utolsó passzokat.

Löw még a második félidőre sem szervezte át az elég indiszponáltnak tűnő német középpályát. A tempó valamivel visszafogottabbá vált, de még mindig a mexikóiak voltak veszélyesebbek. A német szövetségi kapitány csak a 60. percben szánta rá magát, hogy lehozza a defenzív (és gyengén játszó) Khedirát, és beküldje a sokkal kreatívabb és gólerős Reust.

Lozano ünnepel a gól után.
photo_camera Lozano ünnepel a gól után. Fotó: PATRIK STOLLARZ/AFP

A német nyomás egyre nagyobb lett az utolsó félórában, de igazi átütőerő továbbra sem volt a támadásaikban. 

Futballtörténeti mellékszál:  a 73. percben pályára lépett Rafael, aki ezzel ötödik világbajnokságán vesz részt. A mexikóiak 39 éves legendája ezzel beállította a szintén mexikói Antonio Carbajal és a német Lothar Matthäus rekordját.

Az utolsó tíz percet kapujához szögezve töltötte a mexikói válogatott, de igazán kreatív német támadó híján kibekkelte a kilencven percet, és megszerezte a vébé eddigi legnagyobb meglepetését. A németeknek gondjuk lehet már a továbbjutással is: a csoport másik két csapata, Svédország és Dél-Korea sem könnyű ellenfél.

Sami Khedira és Hector Herrera balettoznak.
photo_camera Sami Khedira és Hector Herrera balettoznak. Fotó: PATRIK STOLLARZ/AFP

F csoport, 1. forduló: Mexikó-Németország 1-0 (1-0)

Moszkva (Luzsnyiki Stadion), 78 011 néző, v.: Alireza Faghani (iráni)

Gól: Lozano (35')
Sárga lap: Morano (40'), Herrera (90'), illetve Müller (83'), Hummels (84')

Mexikó:
Guillermo Ochoa – Carlos Salcedo, Hugo Ayala, Hector Moreno, Jesus Gallardo – Hector Herrera, Andres Guardado (Rafael Márquez, 74') – Miguel Layun, Carlos Vela (Edson Alvarez, 58'), Hirving Lozano (Raúl Jiménez, 66') – Javier Hernandez

Németország:
Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Mats Hummels, Marvin Plattenhardt (Mario Gomez, 79') – Toni Kroos, Sami Khedira (Marco Reus, 60.) – Thomas Müller, Mesut Özil, Julian Draxler – Timo Werner (Julian Brandt, 87')

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.