Nem ért egyet Orbánnal az MLSZ: nem lesz újra pirotechnika a stadionokban

Pirózó felcsúti huligánokFotó: pfla.hu/VARGA ILDIKO

„Háttérbeszélgetést” tartott újságíróknak az MLSZ a futballstadionok szabályozásának lehetséges módosításairól - írja az MTI. Az összejövetel fő témája az volt, hogy az elmúlt hónapokban ismét felmerült bizonyos pirotechnikai eszközök használatának lehetősége illetve legalizálása. 

A felmerült ebben az esetben azt jelenti, hogy Orbán Viktor  futballrajongó-miniszterelnök a diósgyőri stadion meglátogatása során egy szurkolói csoporttal való beszélgetés közben elejtette, hogy ő igazából nem bánná, ha a füstbombák és gránátok visszatérnének a lelátókra, elvégre attól van igazi meccshangulat. 

Az MLSZ részéről Bánki Erik sport és futballügyekben illetékes fideszes képviselő azonnal haptákba vágta magát és egy tévéműsorban arról beszélt, maximálisan igaza van a miniszterelnök úrnak, a stadionokat sikerült biztonságossá tenni, nincs akadálya, hogy újra rakéták repkedjenek a szektorok között. 

A nagy nekiveselkedést aztán visszafogta, hogy májusban súlyosan megsérült egy kisfiú a Ferencváros lelatóján, miután felrobbant a kezében egy hanggránát. 

Az MLSZ beszélgetésén elhangzott, hogy a szövetség sem jogilag, sem biztonsági szempontból nem támogatja, hogy a futballstadionokban pirotechnikai eszközöket használhassanak a szurkolók. Az MLSZ nem alkalmaz szigorúbb szabályokat, mint a magyar jogszabályok, „azokat pedig kötelesek vagyunk betartani, valamint a nemzetközi mérkőzéseken az UEFA pirotechnikát tiltó szabályait is.”

Az enyhítés ellen szól, hogy az eszközök nehezen osztályozhatóak, és „sokszor még a biztonságtechnikai szakemberek sincsenek tisztában minden pirotechnikai eszköz veszélyeivel”.

A pirotechnikai eszközök között - teljesítménytől és típustól függően - átlagosan 3 és 15 méter közötti távolságot kellene tartani, ez kivitelezhetetlen egy tömött szektorban, ezen kívül számos olyan szempontot kell figyelembe venni, amely eszükbe sem jut a drukkereknek - mondták még el a szövetség illetékesei, akik szerint ilyen például a széljárás, a stadion szerkezeti elemeinek veszélyeztetése, a veszélyes anyagokat tartalmazó füst, vagy például az egyes molinók és drapériák esetleges gyulladása. A szövetséget a jogszabályokon túl az UEFA előírásai is kötik.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.