A NATO főtitkára attól tart, hogy Trump és Merkel vitája szétrobbantja a nyugati szövetségi rendszert

Miután Donald Trump nyíltan támadni kezdte Angela Merkelt a Twitteren, a NATO főtitkára arra figyelmeztette a szövetség tagállamait, hogy a nyugati szövetségi rendszer megbomlása katasztrofális lenne, ezért próbálják elkerülni. 

Jens Stoltenberg a Guardianban arról írt, hogy az egyre gyűlő politikai viharfelhők miatt feszültek azok a kapcsolatok, amelyek összekötik a NATO-szövetségeseket. A júliusi NATO-csúcs előtt arra figyelmeztette a tagállamok vezetőt, hogy az ellentéteknek lehetnek negatív hatással a biztonsági együttműködésre. 

Mivel jelenleg komoly viták vannak az Egyesült Államok és a többi szövetséges között a kereskedelemről, a klímavédelemről és az iráni atomegyezményről, Stoltenberg is tisztában van azzal, hogy ezek a ellentétek nem rendeződnek egy éjszaka alatt, és bár az sincs kőbe vésve, hogy a transzatlanti szövetség mindig virágozni fog, de szerinte az sem törvényszerű, hogy összeomlok. Bízik abban, hogy fenn tudják tartani, mert mindenkinek előnye származik belőle.  

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.