A NATO főtitkára attól tart, hogy Trump és Merkel vitája szétrobbantja a nyugati szövetségi rendszert

külföld
2018 június 19., 19:12

Miután Donald Trump nyíltan támadni kezdte Angela Merkelt a Twitteren, a NATO főtitkára arra figyelmeztette a szövetség tagállamait, hogy a nyugati szövetségi rendszer megbomlása katasztrofális lenne, ezért próbálják elkerülni.

Jens Stoltenberg a Guardianban arról írt, hogy az egyre gyűlő politikai viharfelhők miatt feszültek azok a kapcsolatok, amelyek összekötik a NATO-szövetségeseket. A júliusi NATO-csúcs előtt arra figyelmeztette a tagállamok vezetőt, hogy az ellentéteknek lehetnek negatív hatással a biztonsági együttműködésre.

Mivel jelenleg komoly viták vannak az Egyesült Államok és a többi szövetséges között a kereskedelemről, a klímavédelemről és az iráni atomegyezményről, Stoltenberg is tisztában van azzal, hogy ezek a ellentétek nem rendeződnek egy éjszaka alatt, és bár az sincs kőbe vésve, hogy a transzatlanti szövetség mindig virágozni fog, de szerinte az sem törvényszerű, hogy összeomlok. Bízik abban, hogy fenn tudják tartani, mert mindenkinek előnye származik belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.