Elengedte a kormány a szabadságharcot, drágább lesz a pálinka

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A magyar kormány váratlanul pont pálinkaügyben adta meg magát az Európai Bizottság követelésének, és legújabb adócsomagjában kiterjeszti a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is. Az Index szerint az új adó miatt drágulnak majd a bolti pálinkák és az Unicum is.

Az Európai Bizottság még május közepén kifogásolta, hogy Magyarország a pálinka és a  növényi eredetű italok esetében mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól. Ugyan a törvény indoklásában a kormány kiköti, hogy  Európai Bizottság álláspontja több szempontból vitatható, de hogy elkerüljék az  évekig elhúzódó jogvitát, inkább bevezetik az új adót. 

Közben növelik is az adó mértékét, valamennyi adóköteles termék esetén mintegy 20 százalékkal kell majd több adót fizetni. A javaslat a mértékeket kerekítve határozza meg.

A csipszadó is megugrik

Az üdítőitalok adómértékét a jelenlegi literenkénti 7 forintról 15 forintra növelik. Az adó cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kilogramm, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 160 forint/kilogramm, a sós snack esetében 300 forint/kilogramm, ételízesítő esetében 300 forint/kilogramm, ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 25 forint/liter, a gyümölcsíz esetén 600 forint/kilogramm.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.