Elengedte a kormány a szabadságharcot, drágább lesz a pálinka

életmód
2018 június 19., 18:28

A magyar kormány váratlanul pont pálinkaügyben adta meg magát az Európai Bizottság követelésének, és legújabb adócsomagjában kiterjeszti a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is. Az Index szerint az új adó miatt drágulnak majd a bolti pálinkák és az Unicum is.

Az Európai Bizottság még május közepén kifogásolta, hogy Magyarország a pálinka és a növényi eredetű italok esetében mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól. Ugyan a törvény indoklásában a kormány kiköti, hogy Európai Bizottság álláspontja több szempontból vitatható, de hogy elkerüljék az évekig elhúzódó jogvitát, inkább bevezetik az új adót.

Közben növelik is az adó mértékét, valamennyi adóköteles termék esetén mintegy 20 százalékkal kell majd több adót fizetni. A javaslat a mértékeket kerekítve határozza meg.

A csipszadó is megugrik

Az üdítőitalok adómértékét a jelenlegi literenkénti 7 forintról 15 forintra növelik. Az adó cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kilogramm, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 160 forint/kilogramm, a sós snack esetében 300 forint/kilogramm, ételízesítő esetében 300 forint/kilogramm, ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 25 forint/liter, a gyümölcsíz esetén 600 forint/kilogramm.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.