Emlékszel, mi történt a legutóbbi kolumbiai focistával, akinek a hibája miatt kiestek a vébéről?

Az biztos, hogy mind a japán tizenegyeshez vezető hibát elkövető Davinson Sanchez, mind a japán csatár lövését kézzel tök feleslegesen kiütő, így magát a 3. percben kiállíttató Carlos Sanchez izgulhat, hogy Kolumbia ne kapjon ki a vébé nyitómeccsén. Aztán meg azon izgulhatnak, hogy a szorosnak igérkező csoportot ne az ő bénázásuk döntse el a végén. 

Sanchez szomorúan leballag a pályáról a negyedik percben kapott piroslap után.Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

(A videóban az látható, hogy először Davinson Sanchez hibázik hatalmasat azzal, hogy ügyetlenül elengedi a japán csatárt, majd Carlos Sanchez hibázik azzal, hogy elüti a lövést):

Volt olyan kolumbiai focista, aki világbajnokságon ilyen hibát követett el, és a példája minimum elgondolkodtató. Az 1994-es, amerikai vébé csoportmeccseinek második körében Kolumbia a házigazdákkal játszott. Feszült meccs volt, hiszen a dél-amerikaiak az első körben váratlanul csúnyán kikaptak Romániától, miközben a házigazda USA csak 1-1-re volt képes Svájc ellen. A meccsen Andres Escobar, a válogatott népszerű középhátvédje egy középre adott labdába becsúszva belebökött és ezzel öngólt lőtt. Kolumbia 2-1-re kikapott és az utolsó körös győzelme ellenére kiesett.

Öt nappal később Escobar a lakóhelyén, Medellinben mulatni ment a barátaival. Hajnali háromkor már mindenki hazament, és ő is erre készült egy elhagyott parkolóban, amikor megjelent három fickó, akik közül ketten pisztolyt vettek elő. Az egyikük rövid vita után hatszor belelőtt a focistába, minden lövésnél azt kiabálva, hogy

GÓL!

A tévéközvetítés szpíkere ugyanis ennyiszer kiáltott gólt az esetnél.

Escobar a kórházba szállítása után nem sokkal meghalt.

Fotó: MIKE NELSON/AFP

Egy nappal később le is tartóztatták egy helyi drogbanda testőr-sofőrjét, akinek a gazdája a kiesés miatt nagyot vesztett a vébés focifogadásain. Humberto Castro Muñozt 43 évre ítélték, de végül több kedvezmény érvényesítése után, 11 év után szabadult.

Kolumbiai drukkerek a meggyilkolt Escobarra emlékeznek. (A kép az 1998-as világbajnokságon készült, a franciaországi Montpellierben.)Fotó: OMAR TORRES/AFP
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.