111 év után kivették a GE-t a legfontosabb amerikai tőzsdeindexből

gazdaság
2018 június 20., 09:02
comments 28

A General Electric a Dow Jones index 1907-es alapítása óta része volt a harminc legfontosabb amerikai vállalat részvénymozgásai alapján számolt indexnek. Mostantól nem az. A változó idők jeleként kivették az indexből az egykor a világ legnagyobb iparvállalatának számító General Electricet, aminek amúgy az elmúlt egy évben 55 százalékkal zuhant a részvényárfolyama, vagyis több mint százmilliárd dollárral csökkent az értéke.

A változó idők másik jele, hogy az iparvállalatot a szolgáltató szektor egy feltörekvő szereplőjével, a Walgreens Boots Alliance-szal váltják fel - ez kb. a DM vagy a Rossman amerikai megfelelője.

Az indexet kezelő bizottság, az S&P Dow Jones Indices képviselője, David Blitzer szerint a GE eltávolításával és a Walgreens beemelésével a Dow Jones "sokkal inkább reprezentálja majd" a szolgáltató és egészségügyi szektort, ezáltal jobb mutatója lesz a gazdaság és a tőzsde állapotának.

Magyarország kormánya mindeközben az ország újraiparosítását tartja legfontosabb gazdaságpolitikai programjának. (Via Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.