Hatodik nap a vébén, avagy már a negyedén túl vagyunk

futball
2018 június 20., 10:02

Itt a hatodik nap visszapillantója, avagy öngólokkal és meglepetésekkel ért véget az első csoportkör:

Kolumbia - Japán

Kolumbiának minden a terv szerint ment, körülbelül két és fél percig, amikor is jött a két Sanchez és szétbarmolt mindent.

Először a Tottenham nagy tehetsége Davinson Sanchez hatalmasat bakizott és elengedte Juja Oszakót. Teljesen érthetetlen hiba volt, hiszen Japán csak előrevágta a labdát, és a fizikai fölényben lévő kolumbiainak ütemelőnye is volt. A ziccernél még Ospina kapus óriásit védett, de Sindzsi Kagava ismétlésénél Carlos Sanchez kézzel (!!) "kisuarezezte" a kapuba tartó labdát. Kolumbia tehát benyomta a piros lap plusz tizenegyes önmegsemmisítő gombot, és Kagava büntetője után 88 perc emberhátrány következett!

link Forrás

Ennek ellenére a kolumbiaiak nem törtek még, pedig a meccs előtt még James Rodríguez is összeszedett egy sérülést, így ő csak kispados volt. Emberhátrányban az argentin mágus és a kolumbiai sikerek kovácsa, José Pekerman, átváltott 4-4-1-re, ennek azonban a másik sztár, Juan Cuadrado, itta meg a levét, akit a harmicadik percben le is kapott a pályáról. Meglepő cserének tűnt, Cuadrado számtalanszor próbálkozott egyedül nekirohanni a teljes japán védelemnek, ellenben védekezésben többször nem ért vissza és csak mutogatott. Ezt a fegyelmezetlenséget Pekerman nem tűrte el, és inkább az előretolt irányító Juan Quinterót hívta előbb vissza, majd miután Wilmar Barrios személyében még egy rombolót behozott, kitette jobbra. Ez jó döntés volt, Barrios a meccsen HÉT sikeres szerelést is végrehajott, a kolumbiai középpálya stabilizálódott, és egyre többször jutott el az ellenfél kapujáig. 5-2-vel a lövésarány is javukra fordult, és az ígéretes beadásokról Falcao kétszer is csak centikkel maradt le.

A félidő hajrájában azonban mégis - egy japán szemszögből buta, kolumbiai szemmel okos góllal - egyenlített Pekerman csapata. Egy bedobás után visszafejelt labdát Nagatomo rettenetesen talált el. Konkrétan felszabadítás helyett a japán kapu felé pörgött a labda, így mivel Falcao beállt Haszebe elé, Kolumbia ígéretes helyzetből juthatott szabadrúgáshoz. Az FC Porto futballistája (jelenleg a River Platenél kölcsönben) Juan Quintero pedig a sorfal ALATT tekerte el, a Metz kapusa Kavasima pedig csak a gólvonal mögött tudta kiütni a labdát, így 1-1-gyel fordultak a csapatok.

link Forrás

Úgy tűnt, Kolumbia visszahozta az esélyt a győzelemre, de Japán nemhogy visszaállt volna, inkább a legjobb védekezés a támadás módszert választotta. Az alábbi képen jól látszik az első félidő (bal oldali ábra) visszafogott passzjátékához képesti különbség: kidolgozott akciók nyomán Japán rengetegszer került a támadóharmadba.

link Forrás

A 70 százalékos labdabirtoklásnak és 5 lövésnek (Kolumbia lövési kísérlet nélkül maradt) a hetvenedik percig nem volt különösebb eredménye, bár Pekerman már Jamest (Quintero helyet) is pályára küldte. Azonban Carlos Bacca beállításával már 2 csatárral, és mögöttük James-szel próbált támadni Kolumbia. Ezzel a felállásal, plusz a fáradtság miatt viszont nem maradt erő a visszatámadásokra, és a végig 89-90 százaékos hatékonysággal passzoló Japán Honda vezérletével egyre nagyobb nyomást gyakorolt rájuk. Sőt, a 60. és a 75. perc között a szépen futballozó japánok 6 kapuralövést is összehoztak. Oszakónak és Szakainak is voltak nagy helyzetei, de a győztes gól megint egy rögzített szituáció után esett.

link Forrás

A Szakai lövését még óriási bravúrral szögletre mentő Ospina kapus az azt követő pontrúgásnál végzetesett hibázott. Hiába volt 3 japánra 5 kolumbiai védő az ötös környéken, jól látszik, hogy a gólt fejelő Oszako védője Arias, nem is ugrott, mert látta, hogy Ospina kimozdul a kapujából. Azonban, a kapus érthetetlen módon nem jött ki teljesen és visszatáncolt a kapuba, így aztán kb. félúton volt a fejesnél.

link Forrás

(Arsenal szurkolók, szevasztok!)

Kolumbia az utolsó húsz percben derekasan próbálkozott, de csak egy zseniális Lerma passzra futotta James-nek.

link Forrás

így a több remek teljesítménnyel (Kagava, Oszakó, Sibaszaki,) Bundesliga All-Stars Japán megérdemelten nyert. Az előzetesen a csoport nagy esélyesének tartott Kolumbia pedig sajnos a kiállítással önmagát verte meg, és vasárnap a lengyelek ellen létfontosságú meccsnek néz elébe.

Szenegál - Lengyelország

A nap második meccsén, a remek játékosokból álló Szenegál lesprintelte az öreguras Lengyelországot. Az előzetesen sokak által esélyesebbnek tartott lengyel válogatottnak azonban igencsak komoly fejtörést okoztak a szenegáli szélsők. Ki gondolta volna, hogy a Piszczek (33 éves)-Kuba (32) jobboldal némi sebességhátrányban lesz a Niang (23) Sadio Mané (26) páros ellen? Ja, én:

link Forrás

A 2002-es szenegáli csoda (amikor is legyőzték a címvédő franciákat a nyitómeccsen) csapatkapitányából mostanra szövetségi kapitány lett, és Aliou Cissé csúnyán lemeccselte a lengyel kapitány Adam Nawalkát. Mint azt a francia tévés elemző Sebastien Chapuis írja, Cissé bebizonyította, hogy egy afrikai csapat is lehet fegyelmezett és szervezett, és akár 4 csatárral is sikereket érhet el, bármit is írjanak-mondjanak róla a sztereotípiák vagy az újságok.

link Forrás

Nézzük Cissé győztes taktikáját:

Védekezésben helyenként 6-2-2-ben állt fel Szenegál, a csapat legnagyobb sztárja, Sadio Mané simán visszazárt balbekknek (üdv Ivan Perisicnek innen is), de ez elmondható a Milanból Torinóba kölcsönadott Niangról is. A másik szélen az új Ousmane Dembelé óriási tehetség Ismaila Sarr sokszor jobbhátvédet játszott a maga húsz évével, a 19 éves jobboldali védő Wague előtt, természetesen hiba nélkül.

A szenegáliak hol átadták a területet a lengyeleknek, hol agresszív letámadásokkal próbálkoztak, ami ellen Nawalkának nem igazán volt ellenszere. A szegény ember N'Golo Kantéje, vagyis az evertonos Idrissa Gueye a középpálya ura volt és még arra is volt ideje, hogy a támadásokat segítse, mint azt a gólnál láthattuk:

link Forrás

Ja, hogy azt hittétek nem lehet felülmúlni a kolumbiai meccs bénázásait? A brazil származású Thiago Cionek öngóljánal azért a veterán Michal Pazdan túl korai becsúszása se volt semmi!

Szenegál így tehát előnnyel fordult, és Lengyelországnak változtatnia kellett: - Kuba le, Bednarek be, Piszczek és Rybus szárnyvédőbe fel, vagyis Nawalka átállt a háromvédős rendszerre, amit az elmúlt egy év barátságos meccsein már párszor kipróbált. (A vébéselejtezők során viszont ebben a formációban egyszer sem játszottak). A második játékrész első 15 percében ki is alakult egy 75-25-ös labdabirtoklási fölény, de csak egy kaput találó lövés lett belőle. Az, hogy ezt Robert Lewandowski jegyezte, nem mond sokat, viszont az, hogy ez hírértékű igen:

link Forrás

Történt ugyanis, hogy a Hannoverben (most már a Schalkénél, kedves M4-es kommentátor úr) a Bundesliga egyik legkeményebb védőjeként számott tartott Salif Sané (81 százalékat nyerte meg a légipárbajainak) és a Napoliból ismert Kalidou Koulibaly leradírozták a Milik-Lewandowski párost. Itt láthatjuk a lengyel csatárduó összes egymás közti átadásait.

link Forrás

Azt hiszem erre mondják Twitteren, hogy

link Forrás

Bobby (Lewandowski) összesen egyszer tudott Koulibaly eszén túljárni, de ekkor Sané egy narancssárgás szereléssel megakadályozta a ziccerbe kerülést. A meccset pedig az addig is haloványan teljesítő Krychowiak suta hátrapassza, valamint a szemfüles Niang gólja el is döntötte. A villámléptű Niangot épp ápolás után engedte vissza a bíró az oldalvolnalnál, így talán csak Szczesny kapus észlelte őt a lengyelek közül, viszont kettőjük futóversenyét nem a volt Arsenal kapus nyerte. Ez egy ilyen nap, kedves Gunners drukkerek!

Kétgólos hátrányban legalább Krychowiaknak sikerült feliratkoznia a góllövők közé, de a kicsit elfáradó Szenegál kibírta különösebb probléma nélkül, és így Japán ellen már tovább is juthat. Mellesleg, nem tudja valaki, hogy a "környezettudatos derbi" cím le van-e védetve?

link Forrás

Továbbjutás a csoportból 2 meccs után, mit szól hozzá Cissé kapitány?

link Forrás

Oroszország-Egyiptom

A nap zárómeccsével bajban voltunk, mint egyszeri Ramzin Kadirov csecsen elnök

link Forrás

ha Szalah és Oroszország között kell döntenie. Szerencséjére nem nagyon kellett izgulnia, a nem teljesen egészséges Szalah Egyiptomja egy óra után már három góllal égett. Az oroszok főleg a támadóharmadban voltak erősek, Cserisev baloldalon és Golovin is inkább ugyanitt volt állandó jelleggel megjátszható:

link Forrás

(a kék nyíl a sikeresen átvett passzokat, a sárga nyíl gólhoz vezető átadás,t míg a világoskék a kulcspasszokat jelöli)

Persze öngól nélkül nem is vébé a vébé, az egyiptomi Fati is benevezett a Tokody emlékversenyre:

link Forrás

Az Öngól nevű futballista amúgy vezeti is a góllövőlistát, de góljával Cserisev utolérte Cristiano Ronaldót a második helyen. A Dzjuba - Szalah gólváltás pedig csak a 3-1-es végeredmény beállítására volt jó, így viszont Oroszország már szinte biztos továbbjutó.

link Forrás

Ma B csoportban 14 órától Portugália Marokkót fogadja, úgy hogy egyikük se tudott győzni, míg este nyolctól Irán próbál pontokat rabolni a spanyoloktól. A kettő között 5-től lesz még egy Szaúd Arábia - Uruguay derbi is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.