Hazacsábított kutatók üzenik a kormánynak: ha elveszik a pénzt, elveszik a reményt az itthoni munkától

Bizonytalan helyzetbe hozza kutatócsoportjaikat a kormány terve, hogy az MTA helyett az innovációs minisztérium döntene finanszírozásukról "új koncepciók mentén, eddig tisztázatlan feltételek mellett," írják közleményükben a Lendület-kutatócsoportok vezetői. 

A programot 2009-ben indította az MTA azt célozva, hogy magyarországi lehetőséget biztosítson a legkiválóbb szakembereknek. Az elmúlt kilenc évben több mint 150 kutatócsoport jött létre amikben mintegy ezer fiatal kutathatott az MTA intézményeiben és magyar egyetemeken kedvező feltételek mellett. 

A kutatócsoportok szerdai közleményében hangsúlyozzák, hogy 

"a Lendület program szakmai szempontok szerint kiválasztott hazai kutatóknak és egyetemi oktatóknak biztosította azt, hogy itthon boldoguljanak, munkájukkal a hazai tudásalapú társadalmat építsék, és egyben reményt adott minden tudomány iránt érdeklődő magyar fiatalnak, hogy szorgalmas és kiváló munkával itthon is lehet érvényesülni."

Az, hogy a program finanszírozása megváltozik, 

"nem csak bennünk, csoporttagjainkban és családjainkban ébreszt aggodalmat, hanem a hazai kutatói, egyetemi oktatói társadalom egészében."

Kérik a döntéshozókat, hogy "különös értékként őrizzék meg a Lendület programot, és az maradjon egészében az MTA gondozásában, amely elindítója és kiváló gazdája ennek a stratégiai fontosságú programnak."

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.