Hétfőn szavazzák meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló Sargentini-jelentést

A hétfői szavazás előtt még 45 perces időkeretben vitatták meg az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában a 7-ik cikk szerinti eljárás Magyarországgal szembeni elindítását kezdeményező Sargentini-jelentést. A Bruxinfo beszámolója szerint heves szócsata után

mind Gál Kinga, a LIBE bizottság kormánypárti alelnöke, mind a DK-s Niedermüller Péter biztosra vette, hogy hétfőn megszavazzák az elmarasztaló jelentést.

Az EP így csak szeptemberben szavaz majd a jelentésről, és arról, hogy elindítsák-e az eljárást Magyarország ellen. A holland zöldpárti Judith Sargentini mellett többen is 

nehezményezték, hogy úgy szavazott ma a magyar parlament a Stop Sorosról, hogy nem várták meg a  Velencei Bizottság péntekre előrejelzett véleményét a jogszabályról.

Érdekesség, de a nagy barátnak tartott lengyel képviselőket megosztja a jelentés:

  • Michal Boni, aki a néppárti frakció ellenzéki tagja szorgalmazta azt, hogy a szakbizottság példás szigorral járjon el, és világos üzenetet küldjön Budapestre.
  • Ugyanekkor a lengyel kormányzópárt küldötte, Marek Junek felelőtlennek nevezte a jelentést. És annak ellen szavazatára szólított fel.
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.