Korrupcióért 3 év börtönre ítéltek egy volt minisztert

Három év börtönbüntetésre ítélték Romániában Dan Sova volt közlekedési minisztert, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. A jogerős ítéletet szerdán a legfelsőbb bíróság mondta ki, amely helybenhagyta a korábbi, elsőfokú ítéletet.

Dan Sova

Az ügyészség vádja szerint Sova közbenjárt a govorai hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós (3,1 millió forintos) jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amitől a szenátor minden hónapban megkapta a pénz felét. A hőerőmű Sova közbenjárására két ilyen szerződést is kötött, egyet 2011-ben, a másodikat 2013-ban. A hőerőműnek nem volt szüksége a szerződésekre, mert abban az időszakban rendelkezett jogi osztállyal, ahol 6 jogász volt alkalmazásban.

Ugyanebben a perben Mihai Balant, a CET Govora állami hőerőmű igazgatóját 3 év felfüggesztett börtönre és 60 nap közmunka végzésére ítélték.

Sova ellen 2015 szeptemberében is vádat emeltek egy másik ügyben, amiben Victor Ponta volt miniszterelnök is érintett. Pontát azzal vádolták, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított. Ebben a perben a bíróság első fokon mindkét politikust felmentette májusban.

Dan Sova pár hónapig volt közlekedési miniszter 2014-ben a Victor Ponta vezette kormányban. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.