Most akkor Boris Becker tényleg a Közép-Afrikai Köztársaság diplomatája?

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Két napon belül kétszer vett száznyolcvan fokos fordulatot a Nagy-Britanniában csőddel fenyegetett Boris Becker diplomataútlevél-ügye. Becker a Közép-Afrikai Köztársaság (CAR) által kiállított diplomata útlevele alapján diplomáciai mentességre hivatkozva próbál kibújni a csődeljárás alól Nagy-Britanniában. Kedden azonban a CAR külügyminisztere, Charles Armel Doubane csalással vádolta a teniszsztárt, mondván útlevele hamisítvány, amit nem is ő írt alá, és a sorszáma alapján valószínűleg egy 2014-ben, a CAR-ban zajló puccs idején ellopott útlevélkészletből való.

Boris Becker fényképe hétfőn még fenn volt a CAR EU-nagykövetségének hivatalos oldalán.

Becker ügyvédei mostanra előkerítettek egy hivatalos iratot, amit a CAR EU-nagykövete, Daniel Emery Dede írt alá. Ez arról szól, hogy Beckert a CAR kulturális-, sport- és humanitárius nagykövetévé nevezték ki. A CAR EU-követségének honlapján még egy képet is kiraktak Beckerről, amint egy, a CAR zászlajával díszített íróasztalnál egy üres papír fölött mosolyogva munkát mímel.

Doubane azt állítja, hogy csak ő nevezhette volna ki Beckert az ország elnökének engedélyével, márpedig ő nem nevezte ki Beckert.

A Deutsche Welle szerint az bizonyos, hogy a Dede által aláírt kinevezési okmányban feltüntetett adatok egyeznek Becker hamisnak mondott diplomataútlevelének adataival.