A folyókba kerülő kokainmaradványok tehetik pokollá az európai angolnák életét

2018 június 21., csütörtök 18:46
51

A folyókba került kis mennyiségű kokain is súlyos károkat okozhat az európai angolnáknak (Anguilla anguilla) egy most megjelent tanulmány szerint, ami az európai angolnapopuláció fiziológiai állapotát vizsgálta. 

A főleg nagyobb városok közelében a természetes vizekbe jutó kokainmaradványok nemcsak hiperaktívvá teszik az angolnának, de izomsorvadást, kopoltyús megbetegedéseket és hormonális változásokat is okozhatnak. 

Gyanús szempár Fotó: Bruno Guenard/Biosphoto

Ezek a problémák pedig meggátolhatják az angolnákat abban, hogy eljussanak az óceánokig, ahol ívnak. 

A kutatás során azt vizsgálták, hogy mit tesz az angolnák szervezetével nagyon kis mennyiségű kokain vízzel történő elfogyasztása. Ugyan egészen mikródózisokkal dolgoztak a kutatók, így is látható eredményeket kaptak: sérülések és viselkedészavarok jelentkeztek a halaknák. 

Miután tiszta vízbe helyezték őket, a hatások nem szűntek: 10 nappal később is még izomproblémáik voltak, és emelkedett kortizolszintjük volt. Ez testzsírcsökkenéshez vezethet, holott az angolnának zsírtartalékokra van szükségük ahhoz, hogy eljuthassanak az ívásuk helyszínéül szolgáló Sargasso-tengerhez. 

Korábbi, más kutatók által készített tanulmányok számos európai ország folyóiban mutattak ki kokainnyomokat, Nagy-Britanniától Olaszországig okoz ez problémát. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt