A folyókba kerülő kokainmaradványok tehetik pokollá az európai angolnák életét

meghökkentő tudomány
2018 június 21., 18:46
comments 51

A folyókba került kis mennyiségű kokain is súlyos károkat okozhat az európai angolnáknak (Anguilla anguilla) egy most megjelent tanulmány szerint, ami az európai angolnapopuláció fiziológiai állapotát vizsgálta. 

A főleg nagyobb városok közelében a természetes vizekbe jutó kokainmaradványok nemcsak hiperaktívvá teszik az angolnának, de izomsorvadást, kopoltyús megbetegedéseket és hormonális változásokat is okozhatnak. 

photo_camera Gyanús szempár Fotó: Bruno Guenard/Biosphoto

Ezek a problémák pedig meggátolhatják az angolnákat abban, hogy eljussanak az óceánokig, ahol ívnak. 

A kutatás során azt vizsgálták, hogy mit tesz az angolnák szervezetével nagyon kis mennyiségű kokain vízzel történő elfogyasztása. Ugyan egészen mikródózisokkal dolgoztak a kutatók, így is látható eredményeket kaptak: sérülések és viselkedészavarok jelentkeztek a halaknák. 

Miután tiszta vízbe helyezték őket, a hatások nem szűntek: 10 nappal később is még izomproblémáik voltak, és emelkedett kortizolszintjük volt. Ez testzsírcsökkenéshez vezethet, holott az angolnának zsírtartalékokra van szükségük ahhoz, hogy eljuthassanak az ívásuk helyszínéül szolgáló Sargasso-tengerhez. 

Korábbi, más kutatók által készített tanulmányok számos európai ország folyóiban mutattak ki kokainnyomokat, Nagy-Britanniától Olaszországig okoz ez problémát. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.