Vádat emeltek a detektoros kincskereső ellen

bűnügy
2018 június 21., 04:12
comments 247

Kisebb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás miatt emelt vádat a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség egy kaposvári férfival szemben, aki az ajádnékba kapott fémkeresőjével 2,5 éven át járta a somogyi szántóföldeket kincsek után kutatva.

Az ügyészség szerint "engedély nélküli régészeti kutatásai" rendszerint sikerrel jártak, több száz, régészeti leletnek minősülő tárgyat, például római pénzérméket, II. András idejéből származó dénárt, vagy későbbi középkori pénzeket is talált.

Ezek a magyar törvények alapján a Magyar Állam tulajdonát képezik, a vádlott viszont hazavitte, és az interneten eladásra kínálta leleteit. Az örökségvédelmi hatóság munkatársai a hirdetések alapjánt tettek feljelentést ellene.

Az ügyészség próbaidőt és a régészeti leletek eladásából származó bevételei elkobzását indítványozta. (Via Ügyészség)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.