A Nagykörúton belül vegyen lakást, aki sokat akar keresni rajta

ingatlan
2018 június 22., 07:52
comments 128

A Cordia ingatlanfejlesztő közleménye szerint jól járhat az, aki a Marina-parton vesz kétszobás lakást, mert legalább 190 ezerért ki tudja adni, de a legmagasabb bevételt a Nagykörúton belüli lakások hozzák.

Hosszútávú kiadás esetén az új, újszerű vagy azzal megegyező minőségben felújított (de nem luxus és nem panorámás) garzonok átlagosan 125 000, a kétszobás lakások 168 000 forint havi bérleti díjért adhatók ki, míg a háromszobásokkal 200 000 forint fölötti bevétel is elérhető. A hosszútávú bérleti piac legnépszerűbb termékének számító kétszobás otthonok havi bérleti díja – a lokáció függvényében – 120 000 és 200 000 forint között szóródik.

„A lakáskiadást tervező ingatlantulajdonosok, befektetők szempontjából alapvető fontosságú kérdés a megtérülés, vagyis az, hogy a lakás vételára mennyi idő alatt jön vissza a havi bérleti díjakból. Bár tény, hogy a legmagasabb bérleti díjak azokat a kerületeket jellemzik, ahol az új otthonok átlagos négyzetméterára a legnagyobb, a vételárat mégsem az itt elhelyezkedő ingatlanok termelik ki a leggyorsabban” – hívja fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója. A szakember szerint érdemes óvatosan bánni a legolcsóbb, külső kerületekkel is, hiszen – bár elvben itt ígérkezik a leggyorsabb megtérülés – ezeken a területeken annyira szűk a bérleti piac, hogy kockázatossá teheti a befektetést.

photo_camera Fotó: Marina-part

A kétszobás lakások piacán a legmagasabb havi bevételt a Nagykörúton belüli lakások biztosítják, átlagosan 190 000 forintot, ám ez a legdrágább lokáció is, hiszen az új lakások átlagos ára meghaladja az 1 100 000 forintot négyzetméterenként. Az árakra erőteljes hatással van, hogy a területen elsősorban a lakások rövid távú kiadása a jellemző. Itt fél évi bérleti díjból jön össze egy négyzetméternyi lakás, míg a terület külső, Nagykörúthoz közelebb eső, valamivel olcsóbb részein öt hónappal számolhatunk.
Ennél is gyorsabb, akár négyhavi megtérülést ígérnek a belső kerületek Nagykörúton kívüli részei, lényegesen alacsonyabb lakásárak mellett: a VI., VII., VIII. és IX. kerület külső területein átlagosan 699 000 forintos négyzetméterárral kalkulálhatunk.
A belvárosi kerületek után legnagyobb bérleti piaccal rendelkező kerületben, a 13. kerületben változatos kínálattal és befektetési lehetőségekkel találkozhatunk. Az egyedülálló elhelyezkedésű Marina-parton a kétszobás lakások bérleti díja átlagosan meghaladja a 190 000 forintot havonta, ehhez azonban magasabb, átlagosan 890 000 forintos négyzetméterár társul, azaz a megtérülés az öt hónapot közelíti.
A kerület angyalföldi részén alacsonyabb, átlagosan 145 000 forintos bérleti díjért adhatók ki a kétszobás lakások, amivel az átlagosan 620 000 forintos négyzetméterár 4 hónap alatt jön vissza.
A XIV. kerület lakásárai és bérleti díjai az angyalföldihez hasonlóak, ám tulajdonosi szempontból előnyös, hogy kevesebb bérbeadóval kell versengenünk, mert a kerület nagyságához és lakosságához képest a rendelkezésre álló kiadó lakások száma itt igen alacsony (mindössze 150 lakás).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.