Bárki elérheti 300 ezer magyar munkakereső érzékeny adatait

belföld
2018 június 22., 06:11
comments 153

Nevetségesen könnyű hozzáférni a profession.hu HR-es portál önéletrajz-adatbázisához - erről a HVG írt. 

A szerzőnek elegendő volt egy gmailes emailcím, egy kamu cég neve és egy bárhonnan leleshető adószám ahhoz, hogy hozzáférjen az ország piacvezető álláskereső oldalán található, rendkívül érzékeny adatokat tartalmazó adatbázishoz. A 300 ezer munkakereső adatainak eléréséhez nem kell különösebb technikai tudás, tehát gyakorlatilag bárki, akár a kedves olvasó mostani főnöke is meg tudja nézni, hogy ön éppen kifelé kacsintgat-e jelenlegi állásból. Sőt, azt is megnézheti, hogy önnek mi a fizetési igénye vagy éppen a lakcíme. A HVG szerint hasonló a helyzet a workania.hu oldalán.

Lapszemlénk megjelenését követően a Profession.hu közleményt adott ki, melyben azt írják, egy időszakos, korábban még nem futott kampány kapcsán keletkezett a hiba, melyet azonnali hatállyal leállítottak.

„A Profession.hu Kft. kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a bizalmukkal megtisztelő álláskeresők személyes adatait maximális gondossággal és a hatályos jogszabályoknak messzemenőkig megfelelve kezelje. Ez egyaránt igaz az hirdetésekre jelentkező és az adatbázisába regisztráló felhasználókra. Proaktívan igyekszünk kiszűrni minden olyan visszaélési kísérletet, amely az álláskeresők jogait, személyes adatait sértheti.
A mai napon megjelent cikkben hivatkozott eset egy időszakos, korábban még nem futott kampányunk kapcsán keletkezett. A Profession.hu 2018.06.04-én indította el Try&Buy kampányát, aminek alkalmával előzetes cégvalidációval a munkaadók számára elérhetővé tettük adatbázisunkat anonimizált formában. Ezzel a kampánnyal kapcsolatban kaptunk bejelentést lehetséges visszaélésről. A kampányt azonnali hatállyal leállítottuk, megkezdtük az eset kivizsgálását, aminek eredményéről minden lehetséges érintettet tájékoztatni fogunk a jövő hét folyamán.
Folyamatosan teszteljük és javítjuk rendszereinket a megfelelő és szabályos működésünk érdekében, így ennek az esetnek is megkezdtük a kivizsgálását, hogy ez által is javítsuk és tökéletesítsük rendszerünket nem csak minden termékünk (Profession.hu, Profession Services, Munkahelyek.hu, Jobmonitor.hu, MobilMunka), de minden időszakos kampányunk esetében is.
A munkavállalók személyes adatait, ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is maximális gondossággal, és a hatályos jogszabályoknak megfelelve kezeljük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.