Békeidőben példátlan mértékű az a népességfogyás, ami Kelet-Európa országaiban végbement

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A kivándorlás a közép- és kelet-európai országokból jelentősen csökkentette 1990 óta a térség országainak népességét, és növelte Nyugat-Európáét - mutatták ki az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) és a bécsi Wittgenstein Demográfiai Központ kutatói.

Miközben 1990 és 2017 között az Európai Unió 15 régi tagállamában átlagosan 12 százalékkal nőtt a népesség, az unió 13 új tagállamában átlag hét százalékkal csökkent.

Kelet-Európában Lettország (27 százalék), Litvánia (23), Bulgária (19), Románia (15), Horvátország (13) valamint Bosznia-Hercegovina (22 százalék) lakossága csökkent a legnagyobb arányban. Magyarország esetében 6 százalékos csökkenést regisztráltak. 

A fogyatkozás békeidőben példátlan mértékű volt - írták a pénteken bemutatott European Demographic Data Sheet című tanulmányukban az osztrák szakemberek.
"Európa populációjának növekedésében és csökkenésében a migráció vált mozgatóerővé" - hangsúlyozta Tomas Sobotka, az ÖAW akadémikusa. 

Nyugat-Európában főként a természetes népességszaporulat miatt legerőteljesebben Írország népessége nőtt, továbbá Franciaországé több mint 18 százalékkal. 

A bevándorlásnak köszönhetően Svájcban 26, Spanyolországban 20, Svédországban több mint 17 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma. 

Nyugat-Európában az egyedüli kirívó atipikus ország Németország, ahol 1990 óta csupán 4 százalékkal nőtt a lakosság száma. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.