Nem is szakították el az anyjától a kislányt, aki a családelválasztások ikonikus címlaparca lett

külföld
2018 június 22., 13:11
comments 150

A hetek óta az amerikai-mexikói határon zajló válság egyik legismertebb arca egy rózsaszín ruhás kislány lett, aki a mostani TIME címlapjára is felkerült:

A kétéves hondurasi kislányt június 12-én fotózták le a határon, kilenc nappal később pedig már a TIME címlapján volt. Bár a címlap villámsebesen kezdett el terjedni az interneten, voltak, akiknek nem tetszett: a Voxon például fontos cikk jelent meg arról, miért nem helyes a lány fotóját így felhasználni. 

És ugyan a válság alapja valóban létezik, azaz az elmúlt hónapokban több ezer kisgyereket szakítottak el szüleiktől az amerikai hatóságok, hogy aztán külön helyen tartsák őket fogva, a jelek szerint a címlapon szereplő kislánnyal nem ez történt. Legalábbis ezt állítja egy férfi, aki a Reuters beszámolója szerint a lány apjának mondja magát. 

Denis Valera szerint kislányát és a lány édesanyját valóban őrizetbe vették a határon, de a férfi elmondása szerint nem választották szét őket. Ezt megerősítette a hírügynökségnek Honduras külügyminiszter-helyettese is. 

Valera beszélt arról is, hogy borzasztó élmény volt először meglátni a síró lányát a tévében. 

A fotó azóta önálló életre kelt, a menekült gyerekek megsegítésére induló kampány is ezt használta például, miközben 17 millió dollárt szedtek össze. 

Az eddigi hivatalos adatok szerint április óta 2342 gyereket szakítottak el családjuktól a határon. Erre csak nemrég derült fény, azóta óriási felháborodás lett az ügyből, a republikánus szavazók többsége sem ért egyet a gyakorlattal, Trump pedig jelezte, hogy változtatni fognak a rendszeren. 

A nő és gyermeke Puerto Cortes városából indult el, a férfi elmondása szerint vélhetően azért, hogy jobb gazdasági lehetőségeket találjon a családjuk számára. Valera szerint az sem baj, ha deportálják őket, mindaddig amíg a gyermek az anyjával maradhat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.